LÍMIT Als VEHICLES DE MOBILITAT PERSONAL

Barcelona posa fi al lliure albir de patinets, 'segways' i cicles de més de dues rodes

L'ajuntament aprova aquest divendres una normativa per controlar tots els nous mitjans de transport

Se'ls permetrà circular pels carrils bici però en algunes zones no es podran utilitzar per a excursions turístiques

zentauroepp38604599 barcelona 25 05 2017 nueva normativa para bicicletas electri170525182134

zentauroepp38604599 barcelona 25 05 2017 nueva normativa para bicicletas electri170525182134 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En una ciutat tan densa, tan de moda, tan sol·licitada pels turistes i tan mediterrània s’imposa un cert ordre de la via pública. Una regulació que, gràcies i per culpa de les noves tecnologies, requereix una actualització constant. El ple de l’ajuntament aprovarà avui, si no hi ha revolta d’última hora, la normativa que controlarà l’ús i el gaudi dels denominats vehicles de mobilitat personal, és a dir, patinets, 'segways', plataformes elèctriques, cicles de més de dues rodes o bicicletes de transport.

  

 La normativa s’inclourà en l’ordenança de circulació de vianants i vehicles, una de les que més s’ha modificat des de la seva entrada en vigor, a finals dels anys 90. Ja es va aprovar en la comissió de Mobilitat del mes de febrer passat, i així que passi el tall final dels 41 regidors i es publiqui al 'Butlletí Oficial de la Província de Barcelona' (BOPB), en un termini màxim de 10 dies, entrarà en vigor. Hi van votar a favor fa un parell de mesos Barcelona en Comú, PSC, Ciutadans, ERC i la CUP. Els demòcrates i el PP es van abstenir. Si no sorgeix algun conflicte inesperat, el text passarà el tall sense problema i tots els enginys de mobilitat que han sorgit en els últims temps s’hauran d’atenir a la nova llei. Se’ls limiten els espais pels quals poden circular i la velocitat. 

    

L’objectiu de l’ajuntament és «resoldre els problemes de convivència a l’espai públic i fomentar una mobilitat sostenible i segura». També per seguretat, ja que és habitual que els ciutadans que aposten per algunes d’aquestes màquines utilitzin la vorera.

FORASTERS SOTA CONTROL

Al marge d’ordenar el seu funcionament, la modificació de l’ordenança posa límit a les excursions turístiques en algunes zones de la ciutat, en què és habitual trobar-se amb un grup de forasters en patinets o 'segways'. El document distingeix 10 mitjans de transport diferents, distribuïts en tres categories. Amb un denominador comú: el seu lloc natural ha de ser la calçada, encara que també les zones pacificades i els carrers amb la velocitat limitada a 30 quilòmetres per hora. Tots aquests vehicles podran utilitzar els carrils bici. En el cas dels més voluminosos 

–'trixie' i 'rickshaw' (taxis a pedals per a turistes) i bicicletes de transport de mercaderies–, podran entrar als passadissos ciclistes «sempre que l’amplada de la infraestructura ciclista ho permeti». Una decisió arriscada, perquè on un veu una autopista, el que ve de cara veu una diminuta canonada.

   

ALBERT BERTRAN

 Pel que fa a la velocitat, anirà en funció de la via per la qual circulin. Entre 10 i 20 km/h en plataformes úniques (carrers sense vorera diferenciada); 10 km/h en parcs públics (totes les categories poden entrar a les zones verdes); la mateixa velocitat en carrils bici no segregats; 30 km/h als vials ciclistes segregats i a les zones 30, i 45 quilòmetres per hora en calçades que no corresponguin a la xarxa bàsica de la ciutat (els carrers més importants a nivell de circulació). 

    

El casc serà obligatori en els vehicles de les categories B i C. Els de tipus A només l’hauran de portar quan el mitjà de transport formi part d’un servei públic o una activitat comercial. El mateix passa amb les llums, obligatòries en tots els casos menys en els patinets i les plataformes elèctriques petites. 

Notícies relacionades

  

 L’edat mínima per a tots els casos serà de 16 anys. El consistori es reserva la potestat d’«executar restriccions específiques en els àmbits i districtes on aquests vehicles generin una pressió o una problemàtica específica». 

A l'espera d'alliberar les voreres

El conflicte a les voreres entre vianants i ciclistes s’hauria d’acabar en menys d’un any. El maig del 2015 es va aprovar una modificació de l’ordenança de vianants i vehicles que donava un any als ciclistes per abandonar les voreres. Ada Colau va decidir, en el moment de donar compliment a la normativa, que la calçada no estava preparada perquè els ciclistes baixessin a l’asfalt, així que els responsables de Mobilitat van decidir donar 18 mesos més de termini. En aquest temps (abans d’abril del 2018), l’ajuntament ha de tenir la infraestructura a punt perquè les bicis puguin circular pels carrers sense perill. Per a això, Barcelona en Comú té un pla per (gairebé) triplicar el nombre de quilòmetres pedalables, un projecte que hauria d’estar llest abans d’acabar el mandat, el maig del 2019. No es descarta que, una vegada vençuda la moratòria d’un any i mig, el consistori decideixi donar una altra pròrroga.