DEBAT SOBRE LA MOBILITAT DEL FUTUR

Bicis de lloguer a cada cantonada

DropByke i Donkey Republic s'han desplegat per tot l'Eixample, Ciutat Vella i el Poblenou

Diverses patrulles de la Urbana asseguren no tenir cap coneixement d'aquest negoci

fullsizerender

fullsizerender

1
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL / BARCELONA

Com el boom dels colmados pakistanesos, els bars en mans de xinesos o la moda dels spinners, les bicis de lloguer al mig del carrer és una cosa en la qual un no cau fins que algú l’hi comenta. Un cop reconegut l’assumpte, ja no veus res més. A l’epicentre de la Barcelona turística estan per tot arreu. També en llocs en eclosió, com el Poblenou, on un comerciant de lloguer de bicis que ha obert botiga recentment ha vist com aquestes noves fórmules de negoci envoltaven el seu comerç amb les seves bicicletes blaves, vermelles, taronges i negres.

L’abast de la cosa, el nivell de desplegament de DropByke i Donkey Republic, que han desembarcat amb gairebé 600 bicis, es dimensiona un cop comprovada la seva aplicació mòbil. Només cal consultar el mapa per veure que no són cap anècdota. Més aviat tot al contrari. Si el lector es col·loca a l’interior del perímetre quadrat delimitat, més o menys, entre Urgell, Ronda del Mig i Glòries, és altament probable que tingui una d’aquestes bicicletes a menys de 300 metres.

Al carrer de Pelai, agafades a un aparcament públic, dimecres hi havia tres bicicletes taronges amb les rodes completament desinflades i la cadena oxidada. La mateixa història a la plaça de Catalunya, amb la novetat que una de les quatre bicis, en aquest cas, negres, estava deslligada, a l’abast de qualsevol amic de les coses alienes.

Notícies relacionades

Una patrulla de la Urbana s’acosta. S’imposa preguntar si coneixen l’invent. Un dels agents, molt amable, diu que no s’hi havia fixat. A l’explicar-li de què es tracta, comparteix els seus dubtes sobre la legalitat. Però, en tot cas, ells no han rebut cap notificació sobre com han de procedir. «Ho preguntarem». El policia fa unes fotografies i segueix amb la seva feina, bàsicament, orientar turistes perduts. També n’hi ha al costat de la Universitat de Barcelona, a la Via Laietana, Consell de Cent, Diputació, Bruc... Les blaves de DropByke semblen estar en millors condicions que les de Donkey Republic. En dues ocasions més dos urbans admeten no saber res d’aquestes bicis.

Segons l’ajuntament, «no consta cap marca comercial de Donkey Republic o DropBykes ni llicència atorgada a aquestes empreses vinculades a un local comercial». Segons Ester Boada, de Donkey, paguen els seus impostos a Espanya.