DESPROTECCIÓ SOCIAL

La Barcelona metropolitana exigeix a la Generalitat contundència contra la pobresa energètica

L'AMB crearà un programa formatiu i impulsarà auditories energètiques per a les llars més vulnerables

abertran36489050 santa coloma de gramenet  02 12 2016 trobada dels alcaldes m161202140523

abertran36489050 santa coloma de gramenet 02 12 2016 trobada dels alcaldes m161202140523 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / SANTA COLOMA DE GRAMENET

Els alcaldes de Barcelona i el seu entorn metropolità han apremiat la Generalitat i el Govern central a "donar un pas endavant" que es tradueixi en accions efectives que pal·liïn les carències que pateixen nombroses famílies afectades per la pobresa energètica. 

Així ho han acordat els 35 municipis integrants de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que aquest divendres s'han reunit a Santa Coloma de Gramenet amb la voluntat de revisar el seu protocol d'actuació i reorientar l'estratègia contra la pobresa energètica per optimitzar la seva efectivitat. L'ens supramunicipal té previst crear un programa formatiu per a les persones més vulnerables, així com impulsar auditories energètiques per a les llars que més ho necessitin, "per determinar si convé realitzar obres de rehabilitació que millorin el seu consum energètic".

Els consistoris han reclamat desplegar la llei contra la pobresa energètica amb protocols estandarditzats que comparteixin tots els municipis, alhora que han reclamat a la Generalitat que firmi els convenis amb les empreses subministradores perquè condonin els deutes de les famílies que no poden pagar la factura energètica. 

PROTOCOL

L'AMB ha ampliat a 6 milions per al període 2016-19 els cinc que havia destinat inicialment a les carències energètiques detectades a la població metropolitana. Davant la situació d'emergència, l'ens supramunicipal ha negociat l'adhesió d'aquelles companyies proveïdores de serveis que han mostrat la seva disposició. "L'Àrea Metropolitana destina el mateix pressupost per als 35 municipis que la Generalitat per a tot Catalunya", ha destacat el vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Jaume Collboni.

“Necessitem una adaptació de les mesures i actuacions a les realitats existents, arribar de la forma més ràpida i directa al ciutadà ", ha insistit Collboni. El dirigent del PSC ha destacat que els casos de pobresa energètica s'han incrementat durant els últims anys, i ja afecten al dia a dia més d'un 10% de llars catalanes i al voltant del 15% als municipis metropolitans, segons les estimacions de l'AMB. Una problemàtica per a la que ha insistit en la necessitat de disposar "del paraigua, el suport i el marc legislatiu de la Generalitat i de l'Estat".

COOPERACIÓ

Notícies relacionades

La portaveu de l'Aliança contra la pobresa energètica, Maria Campuzano, ha celebrat la decisió de l'AMB d'aplicar una llei que, ha recordat, "només para el cop davant una situació d'emergència", alhora que ha reclamat cooperació entre les adminsitracions per evitar més talls de subministrament i accelerar la firma de convenis amb les companyies distribuïdores. 

La directora de l'observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC), Irene Escorihuela, ha reclamat “inspeccions d'ofici” per a assegurar-se que les companyies compleixen amb la llei en vigor, així com la promoció de campanyes informatives perquè la població amb menys recursos sàpiga que, per normativa, no se li pot tallar el subministrament, una de les mesures contemplades pel govern metropolità.