POBRESA ENERGÈTICA

Les elèctriques recorren contra la instrucció que Barcelona va aprovar per sancionar-les

L'Associació Espanyola de la Indústria Elèctrica demana la suspensió cautelar de les multes i de prevencions abans dels talls de subministrament

L'ajuntament mostra la seva "indignació" i fa una crida als moviments socials, els municipis i la Generalitat a formar un front comú

2
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

L'Associació Espanyola de la Indústria Elèctrica (Unesa), la patronal del sector elèctric, ha presentat un recurs contenciós administratiu al jutjat número 12 contra la instrucció que l'Ajuntament de Barcelona va aprovar al juliol per regular el paper de les empreses amb relació a la pobresa energètica. La instrucció era, a la pràctica, una mena de reglament, que la Generalitat hauria d'haver desenvolupat, i que segueix pendent, per concretar l'aplicació de la llei 24/2015, contra l'emergència habitacional i la pobresa energètica.

Unesa argumenta que la instrucció municipal es basa en la legislació autonòmica catalana, fet que, segons el seu parer, contradiu una recent sentència del Tribunal Constitucional (TC) que argumentava que és competència estatal. Però això col·lisiona amb la realitat, ja que si bé la 24/2015 va ser recorreguda pel Govern i suspesa en la part que afecta els desnonaments, la part que afecta la pobresa energètica segueix vigent. Això suposa que no es pot tallar el subministrament per impagament sense confirmar abans que el client no té recursos, l'anomenat principi de precaució. Unesa va recórrer a principis de novembre contra el protocol aprovat per la Generalitat per desenvolupar la part de la pobresa energètica de la 24/2015.

INDIGNACIÓ AL CONSISTORI

El consistori ha reaccionat al recurs amb indignació. “És una falta de respecte que xoca amb la garantia dels drets fonamentals de les persones. I un menyspreu a la legalitat catalana. Es tracta d'una llei impulsada pels moviments socials i avalada pel Parlament”, ha afirmat la tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, sobre la iniciativa de la patronal. “No és un recurs contra una instrucció municipal. El que Unesa diu és que no es dóna per assabentada que hi ha una llei catalana que està vigent”, ha afegit.

La tinenta d'alcalde ha qualificat d'“incomprensible” que les elèctriques “girin l'esquena” a drames humans. El més recent és el de la dona que va morir a Reus a causa de l'incendi que va provocar una espelma encesa. Li havien tallat la llum. L'ajuntament va culpar Gas Natural, i viceversa

Ortiz ha subratllat la “disconformitat absoluta i la indignació” del consistori: “Més que mai és necessari un front comú. La instrucció segueix vigent i la seguirem aplicant. Però també creiem que això ens dóna més arguments per anar tots junts: la ciutadania, els moviments socials, els municipis i la Generalitat”.

Notícies relacionades

Quan Ortiz va presentar la instrucció, va explicar que aquesta contempla un conveni i que va convidar les subministradores a firmar-lo. S'hi recullen les obligacions de les energètiques i les sancions que podrien patir per talls irregulars o per no informar degudament els clients. El text contempla les multes previstes al codi de consum, de fins a 100.000 euros en cas de falta greu.

CONVENI PER FIRMAR

Dilluns passat, Ortiz va amenaçar les subministradores de deixar de pagar subvencions a consumidors perquè paguin factures pendents, per considerar que els privats han de pagar la meitat del cost que la ciutat assumeix en concepte de pobresa energètica, uns tres milions d'euros en total. Tenint en compte els fets, no sembla gens fàcil que això arribi a passar.