ESTUDI DEL PATRIMONI DE LA CIUTAT

Ensurt arqueològic al Gòtic

Els veïns van témer per la desaparició de part d'un aqüeducte romans a la plaça del 8 de març

L'ajuntament explica que les pedres formaven part d'una arcada d'una finca medieval

icoy36292921 acueducto romano161115162650

icoy36292921 acueducto romano161115162650 / FABRIZIO CORTESI

1
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Els veïns del barri Gòtic van tenir dilluns a la tarda un ensurt majúscul al veure que l'arcada que emmarcava la plaça del 8 de març, al costat de Ca la Dona, havia desaparegut. Encara pitjor, que els restes del suposat aqüeducte romà de la ciutat s'havien convertit en un munt de pedres per terra enmig de la nit (el malentès es va produir a la tarda, però ja era ben fosc, malgrat la superlluna). 

"No em van avisar de res. Vaig passar per allà per casualitat i vaig veure les roques i que havien tret la lona que tapava l'obra i l'arcada. Em vaig preocupar perquè sabem que per allà passa l'aqüeducte. Vaig trucar al conseller del districte i tampoc en sabia res", ha explicat a primera hora, encara amb l'ensurt al cos, César Pozo, president dels veïns de la carrer de Magdalenes, sempre a sobre de tot el que passa al barri.

Pocs minuts després de les nou del matí d'aquest dimarts, i encara amb la incògnita sense resoldre, dos camions s'han emportat les roques i han deixat la zona, riquíssima arqueològicament, neta, cosa que ha augmentat el desconcert al barri.

Malgrat que la nit amb la por al cos ja no li treu ningú, l'ensurt ha durat només unes hores. Fonts del Servei d'Arqueologia municipal han explicat aquest dimarts que que l'estructura que han fet desaparèixer de la plaça no pertany a l'aqüeducte. Es tracta, expliquen, d'una arcada de la finca que s'aixecava en aquell terreny en època medieval, a l'edifici adjacent a l'actual palau que alberga Ca la Dona. "L'arcada s'ha hagut de desmuntar arran de l'obra de rehabilitació de la finca de Ripoll, 25, ja que corria perill d'enderrocament", han assegurat aquestes fonts, tranquil·litzant el veïnat.

UN ÚNIC AQÜEDUCTE

Notícies relacionades

"Sobre l'aqüeducte, fins fa poc temps es creia que hi havia dos aqüeductes romans, però les últimes investigacions apunten a la presència d'un únic aqüeducte que venia de la zona de Montcada, i que es desdoblava en dos abans d'entrar a la colònia per la porta de la plaça Nova", prossegueixen les mateixes fonts. 

També expliquen que la permanència de l'arcada medieval impedia continuar amb la recerca arqueològica de l'aqüeducte i "plantejava problemes d'estabilitat a l'intentar arribar a la base de l'aqüeducte". Per això es va proposar el desmuntatge, consensuat amb els experts.