El pregó més esperat de la Mercè

Colau critica que Trias entregués el Ciutat de Barcelona a Pérez Andújar i ara el menyspreï com a pregoner

El 'contrapregó' independentista d'Albà enrareix l'inici de la festa major de la ciutat

icoy34808934 colau160921164039

icoy34808934 colau160921164039 / TELL

4
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / BARCELONA

La Mercè 2015 va ser un èxit. Gairebé dos milions d'espectadors van disfrutar d'una programació que aquest any promet ser fins i tot millor. L'únic incident remarcable el van protagonitzar tres regidors. Va ser una escena una mica ridícula. Després de sortir de missa i ja al balcó de l'ajuntament i amb la plaça plena de públic, Alfred Bosch (ERC) va treure una estelada i la va penjar a la barana. Alberto Fernández Díaz (PP), previsor, va treure la 'rojigualda'. Gerardo Pisarello, atabalat, va intentar prendre-l'hi. Aquest any, encara que amb diferents protagonistes, la política més testosterònica es torna a fer un lloc en el programa alternatiu de la Mercè. Aquesta vegada, sense sorpreses ni improvisacions. Dos regidors de CiU, Jordi Martí i Francina Vila, aniran, amb permís de l'exalcalde Xavier Trias, a l'acte de desgreuge que diversos grups independentistes han organitzat en protesta pel fet que Ada Colau hagi comès l'ofensa d'elegir l'escriptor Javier Pérez Andújar per pronunciar el discurs que inaugura la celebració. Aquest any, així, el pregoner exercirà (dijous a les set de la tarda) a més de ‘whipping boy’ de la cort política de la ciutat.

La Mercè del 2015  va ser un èxit, immaculada d'incidents, excepte pel de les banderes que van protagonitzar tres regidors

Aquesta és una figura institucional de la monarquia britànica, el noi dels assots, l'encarregat de rebre els càstigs que es mereixia el príncep hereu, però que requeien en un altre perquè les seves natges eren règies. Pérez Andújar, per situar cronològicament els fets, no era blanc d'excessius atacs a les xarxes socials per ser refractari a l'independentisme abans de ser elegit pregoner. La seva primera aventura literària, ‘Catalanes todos’, un retrat d'aquells catalans que van abraçar el franquisme i després el nacionalisme convergent sense solució de continuïtat, no li va costar, per exemple, cap disgust. Al contrari. El febrer del 2014, el mateix Trias alcalde li va entregar en persona el premi Ciutat de Barcelona. Amb posterioritat a aquesta data, això sí, va publicar un parell d'articles més incisius, opinions seves, en qualsevol cas.

JUDICI A LES XARXES

“Colau escup a la cara dels independentistes escollint el pregoner de la Mercè”. Aquest és un de titulars amb què va esmorzar l'escriptor el 26 de juliol. Era fins i tot ponderat en comparació amb el que es deia de Pérez Andújar i Colau a les xarxes socials, un univers paral·lel contra el qual tan bé va prevenir el ja finat Umberto Eco: “Les xarxes socials donen el dret de parlar a legions d'idiotes que primer parlaven només al bar després d'un got de vi, sense perjudicar la comunitat. Ells eren silenciats ràpidament i ara tenen el mateix dret a parlar que un premi Nobel. És la invasió dels idiotes”.

El cas és que en mig d'aquella envestida en tromba va despuntar un missatge, no el més hostil, evidentment, però sí el que va arremolinar al seu voltant una resposta més nombrosa. "Jo aniré a xiular", va anunciar l'actor Toni Albà. Va proposar un boicot. Sigui com sigui, el propòsit inicial va mutar, de boicot a pregó alternatiu. El mateix Albà interpretarà una paròdia caracteritzat de Felip V al pla de Palau, a la mateixa hora en què a Sant Jaume sonarà per megafonia el pregó oficial. La distància física impedirà que se solapin en una incòmoda cacofonia. Sempre hi haurà qui mesurarà l'èxit d'una i altra per les seves respectives capacitats de convocatòria. Albà ha realitzat vídeos promocionals. Pérez Andújar ha optat per uns més minimalistes missatges a través de Facebook, on no li falten amics. Una de les seves últimes entrades era un "Visca el rei", potser vist que el contrapregó el protagonitza un fals borbó, però immediatament va afegir una foto aclaridora... d'Elvis. El pregoner té, a més d'una prosa envejable i una militància a peu de carrer molt perfilat, un humor molt singular. No és clar que perdi per claríssima golejada en aquesta competició paral·lela de simpatitzants.

Els pregons coincidiran en hora  però no en lloc, en una mostra que el pantone polític local no és monocromàtic

PREMI I CÀSTIG

Notícies relacionades

La qüestió és que, des que va començar aquesta controvèrsia al juliol, al tauler polític català algunes peces han canviat d'escac. Ada Colau, sense anar més lluny, que l'11 de setembre va acabar assistint a la Diada, de marcat caràcter independentista. L'alcaldessa té un peu a cada costat d'aquesta línia imaginària en què, segons les posicions més extremes, se suposa que està dividida la societat catalana. En una entrevista a TV-3 prèvia al pregó, n'ha donat una nova mostra. Ha subratllat el contrasentit que els que van donar el premi Ciutat de Barcelona a Pérez Andújar ara el critiquin, i tot seguit ha acceptat amb naturalitat que hi hagi pregons alternatius, com un senyal que el pantone polític local no és monocromàtic.

Més anòmal és el cas de CiU, que, com Itàlia en la segona guerra mundial, lluitarà en els dos bàndols. També Esquerra serà present en el contrapregó d'Albà, però no els seus regidors, que, llevat que hi hagi canvi de plans, seran al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona a les set de la tarda.