Els imperdibles de la Mercè 2016

La festa major de Barcelona concentra en només quatre dies una de les millors programacions de la seva història

Aquestes són les 10 recomanacions d’EL PERIÓDICO per a la Mercè 2016. / EL PERIÓDICO

5
Es llegeix en minuts
CARLES COLS / BARCELONA

Torna la festa major de Barce­lona, però aquest any amb una ciutat convidada de luxe, París i els seus artists, els del teatre, els del circ i els dels espectacles de carrer inclassificables. La del 2016 és, a més, la Mercè més gran que s’ha programat: sobre el mapa, un circ de sis pistes (Ciutat Vella, Montjuïc, la Ciutadella, el Fòrum, el parc de la Trinitat i l’antiga Fabra i Coats) i alguns espais adjacents més. Per mesurar l’altura de la celebració que començarà dijous que ve i finalitzarà diumenge seria molt útil la cinta mètrica de Mary Poppins. «Pràc­ticament perfecta», li diu a Julie Andrews. Però aquest any la Mercè és inusualment breu. Tot just tres dies i mig. Tocarà decidir-se, com en aquelles novel·les infantils en què esculls la teva pròpia aventura. El que ve a continuació és una guia incompleta de propostes, una llista dels indispensables, impossibles d’atendre excepte si es té el do de la ubiqüitat.

LA CIUTADELLA

Gratacels de cartró

La Ciutadella serà des de dijous a la nit fins diumenge al vespre un 'perpetuum mobile' d’espectacles. Posats a destacar-ne un, es mereix aquest honor Olivier Grossetête i les seves ciutats efímeres. Amb ajuda del públic, aixeca edificis amb caixes de cartró, construccions de fins a 30 metres d’alçada i llargs ponts arquejats. Aquest arquitecte i el seu exèrcit de paletes voluntaris, per sort per a qui vulgui presenciar l’espectacle, actuaran divendres, dissabte i diumenge.

Viure als núvols

Le Monfort Theâtre és una 'delikatessen' amb seu fixa a París i que arriba a Barcelona amb una proposta estèticament molt bonica. Un acròbata puja per una escala a gran altura i salta sobre un núvol suspès sobre els espectadors. El primer salt s’executarà dijous a la nit.

“Camina cap a la llum…”

Del treball en equip d’escenògrafs, il·luminadors, artistes plàstics i altres creadors més en surt la hipnòtica proposta de Groupe Laps, que amb llums dóna vida a peces escultòriques inertes. La primera cita, aquest dijous.

Neix un grafit

Una de les parets més lletges de la ciutat és el mur del passeig de la Circumval·lació, la paret exterior del Zoo de Barcelona. Una selecció d’artistes del grafit (Cinta Vidal, Popay…) han sigut convidats a mostrar les seves tècniques de treball en aquest espai, com 'El sol del membrillo, però en 'street art'.

EL PARC DE LA TRINITAT

¿La pròxima Pilota d'Or?

El parc de la Trinitat (llunyà, però a un cop de metro, estació Baró de Viver) neix com a espai de la Mercè amb la voluntat d’oferir allò que a la Ciutadella és impossible. La clau és el paviment. La terra de la Ciutadella no és un bon lloc per a danses urbanes, patins, 'breakdance' i altres disciplines pròpies de l’asfalt. Així emergeix la Trinitat com a solució. Atenció, per exemple, a la Cia Vero Cendoya, que proposa una xocant fusió de futbol i dansa, amb voluntaris del barri que han assajat el paper del públic i amb percussió a càrrec de la Trinitat Tukantú Batucada.

Street Squad, de L’H a Los Angeles

Street Squad són de l’Hospitalet i el mes de juliol passat van competir en el campionat mundial de ‘break dance’ celebrat a Los Angeles. No van guanyar, però van ser elegits com el grup més en forma d'Europa. La seva presència a la Mercè era indubtable.

MONTJUÏC

Gent que vola

El fossat del castell de Montjuïc repeteix com a espai reservat per a les especialitats circenses. Per subratllar en el programa, un bon consell són Marcel et ses Drôles de Femmes, acròbates catalans i francesos que fien la seva sort als músculs d’un portador coreà, Retouramont, especialista en dansa en una paret, i La Contrabande, una companyia nascuda en el si del Centre National des Arts du Cirque de Châlons-en-Champagne, que arriba a Barcelona amb les seves bàscules i palanques per fer sortir disparats els seus membres.

La sardana més 'jotera'

Els jardins del Palau Albéniz reuniran disciplines de ball, com el sempre estimulant 'lindy hop', però també altres de més tradicionals a què haurien de donar una oportunitat els que d’entrada en fan escarafalls. Dissabte i diumenge les millors colles sardanistes hi actuaran, amb exhibicions de la sardana de punts lliures, amb perdó dels puristes, la versió més 'jotera' d’aquesta dansa catalana.

Bowie i Prince forever

El piromusical també tindrà lloc a Montjuïc. No necessita gaires presentacions. Diumenge, 25, a les 22.00 hores. Aquest any retrà homenatge a dos artistes inesperadament traspassats, David Bowie i Prince.

FABRA I COATS

El gran 'quiz' de Barcelona

La Mercè arriba a Sant Andreu a través de l’antiga fàbrica Fabra i Coats. Allà s’hi concentra l’aposta per les noves tecnologies. És un bon refugi per participar, per exemple, en el Pix-Celona Multiplayer Quiz. Només és indispensable portar un 'smartphone', el més comú del mercat avui en dia, per competir amb participants situats en altres punts de la ciutat, com el parc de la Ciutadella i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Serà un duel en què guanyarà el públic que conegui més la ciutat. Per als més passius, aquest serà un plat fort que BTV retransmetrà durant la Mercè.

CIUTAT VELLA

Foc, camina amb mi

Hi havia un temps en què la festa major de Barcelona ho era en realitat de la Barcelona A. C. (és a dir, abans de Cerdà), constreta gairebé exclusivament a Ciutat Vella. Val la pena, pels seus gegants, castellers, bastoners, falcons, sardanes i, per descomptat, per l’espectacle amb més 'punch' de públic, el correfoc (diumenge, 25, a les 20.00 hores), que embriaga o esfereeix, o les dues coses simultàniament. Per als que tinguin menys atreviment, una alternativa és la cercavila infantil de diables (diumenge, a les 18.30) i, per als al·lèrgics absoluts al foc, el passeig de dracs i bèsties que recorrerà els carrers del centre dissabte a partir de les 21.30 hores.

LA MÚSICA

Concerts a la vora del mar

La inabastable i molt diversa programació musical de la festa major d’aquest any es desplegarà en almenys una dotzena d’escenaris, des de l’avinguda de Maria Cristina (on tres emissores de ràdio brindaran les actuacions d’artistes tan populars com Álvaro Soler, Juan Magan, Bebe i Fangoria) fins al centre d’art Fabra i Coats (amb una oferta especialment rica en sons africans i llatins). Però algunes de les cites més multitudinàries tindran lloc, de ben segur, a la vora del mar: ja sigui al Parc del Fòrum (amb l’explosiva revetlla d’Oques Grasses, La Gran Pegatina i La Raíz, divendres, 23, i l’exhibició de combativa vitalitat de Manu Chao, dissabte, 24) o a la platja del Bogatell, que divendres acollirà la festa 'Mediterràniament', amb Ramon Mirabet, Love of Lesbian i Animal.

Notícies relacionades

BAM, la Mercè més alternativa

Fidel a les seves senyes d’identitat, el festival alternatiu Barcelona Acció Musical (BAM) aposta pels sons emergents, les propostes de risc i les promeses independents en un cartell en què destaquen, entre molts altres artistes, els noms de Niño de Elche, Jeanne Added, MHD, ESKA, Zombie Zombie, Lloyd Cole i l’aliança del grup congolès Konono nº 1 amb el productor electrònic Batida.

Temes:

La Mercè