Barcelona acumula gairebé 1.500 pisos turístics il·legals amb ordres de tancament

El pla de xoc estival se salda amb 615 peticions de cessament, tot i que només hi ha constància de 71 d'efectuades

L'ajuntament detecta 32 hostals i pensions sense llicència i dues residències que exerceixen d'hotel

Turistes amb maletes pels carrers de Barcelona.

Turistes amb maletes pels carrers de Barcelona. / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

La temptació de lucrar-se amb el riu de divises que generen els turistes a Barcelona inclou des de particulars fins a empresaris. Només així s'entén que l'ajuntament hagi sumat 615 noves ordres de tancament de pisos turístics il·legals en dos mesos, la punta de l'iceberg dels molts més que poden estar operant sense llicència, ja que prèviament al pla de xoc estival n'hi havia 866 més de cursades. Gairebé 1.500 en total, pendents de consumar-se. I que hagi detectat la barbaritat de 32 hostals i pensions que actuen sense permís, i dues residències d'estudiants que en la pràctica funcionen també com a hotels.

Amb el terme 'hostels', que s'utilitza en altres països, s'engloba en aquest cas hostals i pensions. Tots ells sense llicència, per increïble que resulti. El consistori els ha detectat fa poc però encara no ha emès les corresponents ordres de cessament d'activitat ni els expedients sancionadors. Es tracta de casos en què es presta allotjament sense cap mena de llicència. Durant els últims anys han transcendit casos de pisos amb llicència d'allotjament per dies, però que funcionaven com a pseudoalbergs al comptar amb habitacions comunitàries. Els nous 32 casos no segueixen aquesta dinàmica sinó que són negocis en marxa sense cap llicència i amb funcionament de pensió o hostal per habitacions.

En aquest marc de presumptes irregularitats, l'ajuntament també ha denunciat el cas de dues residències d'estudiants, de la marca Melon District, una a Sant Martí i l'altra a Sants-Montjuïc, en què s'ha confirmat que exerceixen d'hotel "de forma permanent". En els dos casos s'han obert expedients de restitució de la legalitat, ja que el seu permís és de residència i estan situats en terrenys qualificats d'equipament, però funcionen com a "hotel encobert", segons la regidora d'Urbanisme, Janet Sanz.

Una inspecció telemàtica de Turisme de la Generalitat va activar l'alarma, i el consistori va comprovar l'activitat. Alterar-ne l'ús "pot ser constitutiu d'una infracció molt greu tipificada per llei amb sancions d'entre 30.000 i 600.000 euros"

ALLAU DE DETECCIONS

Sanz també ha destacat que el pla de xoc per eradicar els pisos turístics sense llicència a la ciutat ha generat 615 noves ordres de tancament: 124 a Ciutat Vella, 197 a l'Eixample i 73 a Sant Martí. Un degoteig per tota la ciutat però cap a Nou Barris. Els seus dos pilars han sigut l'equip de visualitzadors contractats a través de formació ocupacional, que han localitzat 1.222 casos per internet, han realitzat 1.045 visualitzacions i n'han identificat, de moment, 766 d'il·legals. Un total de 418 ja tenen ordres de tancament i expedients sancionadors de 30.000 euros, mentre que la resta està en procés de comprovació final.

L'obligatorietat d'anunciar-se amb un número de registre  L'obligatorietat d'anunciar-se amb un número de registre que acrediti la llicència és clau per detectar els anuncis il·legals

L'obligatorietat d'anunciar els pisos turístics amb el seu número de registre (gestionat per la Generalitat) permet a primera vista identificar els possibles casos il·legals. I una vegada 'in situ', si no hi ha permís, s'ha de comprovar fins a dues vegades l'ús turístic, segons marca la llei catalana. 

En paral·lel, una altra vintena d'inspectors (reforçats amb vuit persones i que també inspeccionen les terrasses de restaurants i bars) generals, a qui s'ha de sumar els de districte (que exerceixen també altres tasques), han portat a terme 782 inspeccions, que han donat pas a 1.290 expedients, amb 197 ordres de cessament i 555 procediments sancionadors.

Els inspectors també han constatat que 71 han deixat d'operar després de rebre l'ordre els últims mesos, encara que alguns són casos previs a l'estiu. La burocràcia és lenta i des de la detecció fins al precintament poden passar de sis mesos a un any, a més de la posterior comprovació. I és que abans del pla de xoc promogut al juny ja s'acumulaven 866 ordres de cessament i 1.109 expedients sancionadors per actuacions prèvies.

A més de les multes a Airbnb i Homeaway,  ben aviat es faran efectives les sancions de fins a 30.000 euros a nou plataformes que publiquen vivendes sense permís

Notícies relacionades

L'ofensiva no es limita a propietaris al marge de la llei sinó que va a la jugular dels intermediaris, que propicien i amplifiquen negocis il·legals. La Generalitat i l'ajuntament actuen contra els que publiciten pisos sense número de registre que els acrediti. Airbnb i Homeaway, que eren els que més anuncis il·legals contenien, ja tenen expedients sancionadors de 30.000 euros cadascun. Tots dos han sigut notificats, però si continuen publicant-los se'ls obrirà un altre expedient per infracció molt greu que podria arribar als 600.000 euros. 

Ben aviat es faran efectives també sancions de fins a 30.000 euros per a nou plataformes que no van deixar d'anunciar els pisos il·legals malgrat ser-ne advertides, mentre que a 84 petits intermediaris se'ls ha requerit pel mateix i 21 ja ho han corregit.