"El parc Güell ja no aguanta més visites"

El Pla Estratègic de Turisme reclama nous mecanismes fiscals per compensar l'impacte en la ciutat

lpedragosa26802853 parque gell160906203800

lpedragosa26802853 parque gell160906203800

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

«El parc Güell ja no aguanta més visites», va alertar ahir Albert Arias, director del Pla Estratègic de Turisme amb vista al 2020, el full de ruta del qual va presentar ahir l’Ajuntament de Barcelona a empreses del sector i a entitats veïnals. Per no saturar encara més les grans icones de la ciutat, el govern d’AdaColau potenciarà focus turístics descentralitzats, com el Fòrum, i fins i tot escapades als eixos culturals de les comarques barcelonines.

«Cal promoure l’ús i les visites dels equipaments no saturats», va dir Arias, que va ampliar la informació d’aquesta mesura que el consistori ja va fer pública al juliol per debatre de manera participativa amb la ciutadania els canvis polítics que necessita el model turístic de la capital catalana.

IMPOSTOS I TAXES 

Entre ells, aquest pla reclama nous mecanismes fiscals de finançament (impostos, taxes, preus públics...) per compensar l’impacte turístic a la ciutat, així com la creació d’un observatori del turisme. «Estem estudiant altres formes de fiscalitat que ajudin a pal·liar els danys mediambientals, com l’excés de l’ús de telefonia mòbil en certes zones o la contaminació que generen els creuers», va informar Arias, que va recordar que l’ajuntament també negocia amb la Generalitat el tema de la taxa turística. Sònia Recasens, regidora d’Unió, va demanar, una mica alarmada, més informació sobre això. «Busquem ingressos per a tot el que és deficitari», va manifestar Arias.

Notícies relacionades

Agustí Colom, regidor d’Ocupació, Empresa i Turisme, va destacar que Turisme de Barcelona passa a prioritzar la qualitat de la gestió sobre la promoció. «El més important és que les visites turístiques siguin compatibles amb la convivència veïnal i la qualitat de vida», va assenyalar Colom, per a qui els allotjaments turístics il·legals són un dels principals problemes a resoldre.

Barcelona rep 30 milions de visites a l’any. «És un turisme de masses», va insistir Colom. El turisme és el sector que més ha crescut i que més llocs de treball genera. «Però els sous continuen sent baixos. Els beneficis també han de repercutir en els treballadors», va plantejar.