Veïns del Raval impedeixen a treballadors d'una empresa de seguretat efectuar un desallotjament

Cinc homes van tractar de persuadir una família filipina perquè abandonés un pis

Els residents de la zona van trucar a la policia i als serveis socials, que estudien el cas

 

  / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN - GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

La mobilització des de les xarxes socials i el suport veïnal van evitar dijous a la tarda un desallotjament exprés d'un pis instigat per la propietat -que segons els residents és una entitat bancària- a través d'una empresa de seguretat privada. Al carrer de la Cera, 15, cinc homes fornits es van presentar a la finca i un d'ells va bloquejar l'accés principal al portal, mentre la resta parlaven amb la família filipina que, segons sembla, té ordre de desallotjament en el termini d'unes setmanes. Els veïns van trucar a la policia i es va acordar que els ocupants puguin seguir-hi fins a la data prevista d'execució del desallotjament.

Aquesta fórmula de 'desokupació' mitjançant una empresa privada, que té almenys un precedent recent a Gràcia l'abril passat, consisteix a enviar personal de seguretat especialitzat. De nou era la firma Desokupa, segons fonts policials, encara que els veïns afirmen que portaven el logo de STM Seguridad, vinculada a l'anterior. Segons explica la primera a la seva web, intermedien "amistosament amb els ocupants del pis apropiat, segons acords prèviament adaptats a cada cas particular" i "recolzats legalment". Una vegada al pis, tracten de convèncer l'okupa o el morós, segons els casos, perquè marxi. Els Mossos assenyalen que l'empresa és legal.

Al carrer de la Cera, segons declaren veïns de la zona, quatre forçuts van pujar al pis segon i van accedir a la vivenda afectada. Segons ha sabut aquest diari, un home hi hauria okupat il·legalment el pis fa un temps i va rellogar part de l'immoble a una família filipina. Dijous, davant l'arribada i l'aspecte "intimidatori" -segons els testimonis- dels homes de Desokupa, l'okupa inicial va decidir anar-se'n. La família, sense cap contracte i amb menors al seu càrrec, va parlar amb el personal de l'empresa, que va accedir al domicili. 

HISTÒRIA COMPLEXA

Alguns residents de la finca que no aconseguien traspassar el portal del carrer, bloquejat per un dels professionals de la seguretat, van trucar a la policia. Hi van anar agents dels Mossos i de la Guàrdia Urbana, així com un tècnic de Ciutat Vella. Els mossos expliquen que van mediar perquè la família continuï a la vivenda fins que es compleixi el termini de desallotjament. Cosa a la qual tenen tot el dret, encara que la propietat decidís tractar d'accelerar el procediment amb altres mètodes. 

Notícies relacionades

A la porta de la finca es van concentrar veïns de la zona, integrants de l'Assemblea del Raval i activistes contra els desnonaments, convocats des de les xarxes socials. "No es pot permetre que vinguin 'matons' a fer desallotjaments que només pot dictar el jutge", assenyalaven. Segons alguns testimonis, la família filipina fa mesos que està assetjada per part de la propietat per forçar-los a marxa i poder canviar el pany. Fonts de l'ajuntament asseguren que fins dijous desconeixien el cas, però que a l'haver-hi menors a la vivenda han activat els serveis socials per buscar una sortida a la família quan s'executi el desallotjament.

Com totes les okupacions il·legals, la història té múltiples angles. No es tracta aquí d'un contracte extingit o un lloguer que deixi de pagar-se per la crisi, perquè el pis va ser usurpat mentre estava buit. Però a més d'haver-hi un relloguer i un possible engany a part dels seus ocupants, la vivenda era conflictiva. Residents de la finca expliquen que durant la crisi un parell de propietaris van ser desnonats per impagament i els seus pisos van passar a mans dels bancs. Tots dos van ser okupats fa mesos, però el d'aquest cas era problemàtic perquè els veïns mantenen que hi havia venda de drogues i un continu anar i venir de suposats compradors.