Picabaralla entre Barcelona en Comú i ERC per una exposició d'escultura franquista davant del Born

L'ajuntament exposarà temporalment la Victòria de Marès i l'estàtua eqüestre de Franco de Viladomat

dcaminal8070890 barcelona 22 04 2008 estatua ecuestre de franco almacenada e160802200628

dcaminal8070890 barcelona 22 04 2008 estatua ecuestre de franco almacenada e160802200628 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

Barcelona en Comú i ERC se les han tingut aquest dimarts a compte de l'exposició temporal que l'ajuntament projecta per al mes d'octubre al Born. Al carrer, davant del recinte, s'hi ubicaran durant un temps l'estàtua eqüestre de Francisco Franco que va fer l'escultor Josep Viladomat (i que va ser decapitada quan ja descansava en un magatzem, sense que el cap s'hagi recuperat) i la de la Victòria, dedicada al triomf franquista en la guerra civil, de Frederic Marès, que durant dècades va presidir la cruïlla entre la Diagonal i el passeig de Gràcia.

Dins del Born s'hi instal·laran imatges del conjunt monumental ubicat en aquest punt de la ciutat i de les transformacions que ha experimentat arran dels canvis polítics: abans de la dictadura, durant i després. En la primera etapa va acollir la República, també obra de Viladomat, ara instal·lada a Nou Barris, a l'antiga plaça de Llucmajor, avui rebatejada com de la República com a al·lusió general, si bé l'obra original es va elaborar en homenatge a la primera república espanyola. L'exposició, 'Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà', es programarà a l'octubre, segons va avançar 'La Vanguardia', i dos mesos abans ja aixeca polseguera.

PETICIÓ DE BOSCH

Notícies relacionades

El president del grup municipal d'ERC, Alfred Bosch, ha demanat en un comunicat que no s'exposin les escultures i ha considerat que un projecte com aquest tindria sentit en un país en què "s'hagués jutjat els botxins i enterrat les víctimes", però troba "ofensiu per a les víctimes" que s'obri una exposició d'aquest tipus quan les fosses comunes de la guerra civil encara s'han d'obrir. També el diputat republicà al Congrés Joan Tardà ha mostrat el desacord amb la iniciativa.

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha argumentat que la idea és "fer pedagogia entre la ciutadania, començant pels més joves, i trencar el silenci que ha imperat sobre els crims del franquisme". "La interpel·lació és legítima però sorprèn", ha escrit Pisarello sobre les queixes de Tardà i Bosch.