L'okupa convergent

L'ajuntament engega el procés de desnonament d'un conseller de districte de CiU de Sarrià-Sant Gervasi

El consistori considera que ell i el seu fill van canviar el pany d'un habitatge municipal i el van ocupar fa cinc anys

piso-ocupado-convergente

piso-ocupado-convergente / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L'Ajuntament de Barcelona ha obert un procediment de recuperació --diguin-ne recuperació, diguin-ne desnonament-- d'un pis, el 4t 1a, del número 12 del carrer d'Isaac Albéniz, al qual s'entra pel número 10 de Tres Reis, a Sarrià-Sant Gervasi. Un immoble de propietat municipal des d'abans dels Jocs Olímpics del 1992. En vista que li constava com a vivenda buida, el consistori es va proposar instal·lar-hi una família sense recursos al 4t 1a (en la documentació municipal el pis hi figura com a 4t 1a d'Isaac Albéniz i com a àtic 1a de Tres Reis, 10).

El 4 de febrer passat, una comitiva municipal va anar a la finca amb la clau del pis. Però no encaixava amb el pany del 4t 1a. Una senyora va obrir la porta del pis contigu, el  4t 2a, i va informar els visitants que feia temps que allà no hi havia dos pisos, que formaven una única vivenda.

PANY CANVIAT

Responsables del consistori van trucar l'endemà a l'inquilí del 4t 2a, Joan Figuerola Borràs, per preguntar-li si sabia què passava amb l'habitatge annexa a la seva, i si era cert que ara formaven un tot. Figuerola va replicar que no era cert, que al 4t 1a hi residia ocasionalment una parella gran que vivia habitualment a la localitat de Tamarit de Llitera (Osca). Que no estava buit. Els representants del consistori es van mostrar estranyats, ja que el 2012 van ser a la casa i no hi quedava ningú: els seus inquilins havien mort i el 2010 el seu fill va renunciar a ocupar el pis i va entregar les claus. No hi havia dubte que el pany havia sigut canviat. Es dóna la circumstància que Figuerola Borràs és conseller de districte de Convergència i Unió a Sarrià-Sant Gervasi. L'expedient de recuperació del pis esmenta Figuerola i el seu fill, i els dóna 10 dies per al·legar el que creguin convenient contra la decisió.

No és que l'immoble fos  No és que l'immoble fos tutelat de prop pel seu amo: per error, el consistori no cobra lloguer als inquilins des del 1989

El 18 de febrer hi va haver nova visita municipal. Mentre els tècnics intentaven entrar una altra vegada al 4t 1a, Figuerola Borràs va obrir i va tornar a donar la versió de la parella gran de Tamarit de Llitera. Inquirit sobre si havia ocupat el pis i l'havia annexionat a la vivenda de la qual era inquilí, ho va negar.

Finalment, arran d'una nova visita de la Guàrdia Urbana a la finca, Figuerola va canviar la versió i va admetre que feia cinc anys --just el període transcorregut des que van morir els antics inquilins-- que un fill seu a l'atur ocupava l'habitatge i que va entrar amb unes claus que ell, el pare, tenia. Ara, els Figuerola defensen la permanència del fill a la vivenda i es mostren disposats a pagar un lloguer. No obstant, al consistori no consta que el fill hagi acreditat una situació de vulnerabilitat social que justifiqui el seu accés a un habitatge públic.

DENÚNCIES PRÒXIMES

Un informe del Consorci de l’Habitatge de Barcelona indica que els pisos no es van arribar a unir, i que el pare ha justificat la seva pretensió de mantenir el fill al pis per l'arrelament del progenitor al barri, en què, segons el text, "és molt participatiu en la vida política i social". Aquest diari ha contactat amb Figuerola, que ha refusat fer comentaris.

Notícies relacionades

El grup de CiU acostuma a denunciar que el consistori tolera ocupacions de vivendes públiques a Sarrià-Sant Gervarsi, i entre les finques que assenyala n'hi figura una a Isaac Albéniz, 16, i una altra a Tres Reis, 2.

ABANDONAMENT MUNICIPAL

A més de l'ocupació indeguda, la finca presenta una altra circumstància peculiar de la qual és responsable l'ajuntament: fa 27 anys que no cobra lloguer als inquilins. O a gairebé cap. El 1989, l'immoble, que consta de nou vivendes, va ser expropiat per un pla d'ordenament, amb motiu de la construcció del túnel de Vallvidrera. Un pla que es va anul·lar. L'edifici va ser desafectat però l'antic amo no va voler revertir l'expropiació i va passar a ser de propietat municipal. Els contractes de lloguer, anul·lats amb l'expropiació, no es van tornar a redactar mai. Els veïns han viscut des d'aleshores sense contracte, sense pagar lloguer. Tres dels nou van demanar una relació legal, pagar una renda. L'ajuntament ha enviat ara una carta als altres sis inquilins, entre ells Figuerola, perquè regularitzin la situació.