Colau amenaça Endesa i Gas Natural amb sancions per la pobresa energètica

Acusa les companyies de mantenir talls a famílies sense recursos

Creu que podrà multar sense el reglament de la llei 24/2015, pendent

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

"Com que no podem esperar més, ens posem en marxa". Així ha explicat aquest dimecres l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que l'ajuntament s'ha cansat d'esperar que Endesa i Gas Natural mostrin més col·laboració contra la pobresa energètica.

Fa mesos, ha dit Colau, que les dues empreses no accepten firmar convenis en què reconeguin la seva responsabilitat en el compliment de la llei 24/2015, sobre vivenda i pobresa energètica, aprovada pel Parlament el juliol passat, partint d'una ilp de la PAH, l'Observatori DESC i l'APE. 

INFORMES JURÍDICS

Tenint en compte que Endesa i Gas Natural no han volgut firmar els convenis citats i que no han volgut revisar els protocols existents, el consistori ha demanat els informes jurídics necessaris per procedir a tramitar les sancions aplicables en funció de la llei 24/2015. Especialment, per l'incompliment del principi de precaució, que impedeix a les subministradores tallar el subministrament sense demanar abans un informe social que acrediti que l'abonat compta amb recursos.

L'alcaldessa ha assegurat que multar no és la seva primera opció, i ha convidat les empreses a asseure's a la taula i negociar.

AJUDA DE LA GENERALITAT

Colau ha demanat ajuda a la Generalitat, ja que ha recordat que la llei 24/2015 és d'àmbit català i requereix la redacció de reglaments que segueixen pendents d'elaboració.

Però el consistori creu que fins i tot abans que s'aprovi el reglament podria sancionar, prenent com a referència que la llei preveu que una companyia que talli el subministrament sense demanar un informe social rebi una sanció d'entre 10.000 i 100.000 euros.

Les companyies diuen que ja no hi ha talls sense informes, com també defensa la Generalitat però neguen les entitats socials.

COST PROHIBITIU

Encara que no hi ha dades precises, Colau ha explicat que es calcula que a Barcelona entre un 7% i un 10% de les famílies pateixen o estan en risc imminent de patir els efectes de la pobresa energètica. I ha afirmat que en els últims cinc anys el preu de l'electricitat ha pujat un 60%, i el de l'aigua, un 66%, mentre baixaven les rendes familiars. La culpa, "la privatització del sector que va portar a un oligopoli".

L'alcaldessa ha subratllat que més enllà del problema immediat d'un tall de subministrament, se'n genera un altre també d'inquietant per a les famílies més vulnerables econòmicament: com pagar el deute generat.

AGBAR, 'ABSOLTA'

Amb Colau han comparegut la tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, i la d'Urbanisme, Janet Sanz. Sanz ha explicat que Agbar suposa un cas diferent perquè ha mostrat predisposició a col·laborar, si bé tampoc s'ha subscrit un conveni entre aquesta empresa i el consistori.

Notícies relacionades

Ortiz ha defensat la possibilitat de sancionar abans que hi hagi reglament, utilitzant el codi de consum, dins del decret del Govern contra la pobresa energètica. També ha advertit que la Generalitat no hauria de donar per bona, com fa, la versió de les empreses que no estan tallant sense informes socials. Colau ho ha ratificat: "Aquests talls són una realitat quotidiana".

[endif]