La Rambla respon al debat de les llums amb un muntatge d'autor

L'arquitecta Benedetta Tagliabue firma una innovadora decoració reflectant que aspira a potenciar l'art en l'ornamentació de cada any

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

Farts del debat "que només pot generar conflicte" sobre la dimensió que la il·luminació nadalenca ha d'ocupar a Barcelona, la Rambla va respondre ahir amb originalitat i vocació de reivindicar-se. Així ho va argumentar el president d'Amics de la Rambla, Joan Oliveras, després de mesos de polèmica sobre la pretesa retallada de la il·luminació per part del nou equip de govern municipal. Al concorregut eix estan decidits a comptar amb la visita del barceloní i per fer-ho han volgut donar-li un motiu artístic: fer un muntatge singular i firmat per l'arquitecta Benedetta Tagliabue, de l'estudi Miralles Tagliabue EMBT.

Oliveras va lamentar ahir que el debat de les llums hagués passat per alt el ciutadà, que disfruta "amb la tradició barcelonina d'anar a passejar per carrers il·luminats" per sobre del consumisme que se li atribueix. Precisament, una hora després l'ajuntament presentava la campanya i defensava l'estalvi energètic com a suposada demanda ciutadana.

Però per deixar enrere un conflicte que implica l'Administració i el motor econòmic del comerç, la Rambla s'ha imposat l'estratègia que les seves llums tinguin intenció i en la mesura del possible canviïn cada any i comptin amb la incorporació d'altres carrers sobre la mateixa idea. Cada via a càrrec d'un autor, i cada ornamentació amb ambició artística. "Que sigui una oportunitat per atraure el visitant i fer de la ciutat un referent", va defensar. Si l'assumpte funciona, aspiren a aconseguir patrocinis i acabar amb les discussions pressupostàries.

HOMENATGE ALS VIANANTS

Notícies relacionades

Aquest any, la proposta simbolitza la Rambla i resumeix el seu dinamisme, amb color i alegria. Per l'arquitecta és un homenatge al que representa i en especial "als seus usuaris, residents, turistes i comerciants". Per això s'exhibeixen perfils de gent, anònima, distribuïts al llarg del muntatge, on s'utilitzen materials reflectants que brillen dia i nit. En concret, per tot l'eix s'hi han penjat 14 plafons hologràfics reflectants que mostren set tipus de cares. I 25 arcs de llum a base de leds de baix consum exhibeixen 16 cares diferents més. La inspiració li ha arribat de la ciutat italiana de Salerno, que l'any passat ja va jugar amb aquests materials i també cedeix carrers a diferents creadors.

Hi ha tantes peces com ha donat de si el pressupost de 66.000 euros, sufragat a parts iguals entre els comerciants i el consistori. Oliveras va recordar que estrenar adorns no encareix la campanya en si, perquè el material és propietat de es 'empreses especialitzades que el fabriquen i els comerciants tan sols el lloguen i paguen per la instal·lació. L'horari serà el mateix que a la resta de la ciutat, un total de 260 hores, de 18.00 a 24.00 hores els dies feiners, fins a la 1.00 divendres i dissabtes i, fins a les 2.00 el 24, 25 i 31 de desembre i el 5 de gener. 

Temes:

Nadal