LA PRIMERA ATRACCIÓ TURÍSTICA DE LA CIUTAT

La Sagrada Família comença a aixecar la seva colossal talaia

El pressupost anual de les obres ascendeix a 25 milions d'euros

La Torre de Jesucrist, amb 172 metres, serà l'edifici més alt de Barcelona

Jordi Faulí, arquitecte que dirigeix les obres de la Sagrada Família, ahir a la nova sala del Creuer.

Jordi Faulí, arquitecte que dirigeix les obres de la Sagrada Família, ahir a la nova sala del Creuer. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL
BARCELONA

La Sagrada Família té avui el seu punt més alt a les torres centrals de la façana de la Passió, que ja arriba als 112 metres, una altura superada per diversos immobles de Barcelona. Entre ells, dos del litoral que mesuren 154 metres: l'Hotel Arts i la Torre Mapfre. Però el 2023, la basílica d'Antoni Gaudí serà l'edifici més elevat de la ciutat. Aquell any es preveu col·locar els pinacles de la Torre de Jesucrist, que acaba de començar a ser aixecada per l'equip arquitectònic encapçalat per Jordi Faulí.

Si les previsions es compleixen, en menys de 10 anys aquesta gegantina talaia tindrà el seu punt més alt en 172,5 metres, cosa que canviarà l'skyline de la capital catalana. En altura, només la superarà la muntanya de Montjuïc, de 180 metres, perquè, segons deia Gaudí, «el que ha construït Déu no ho pot superar l'home».

Les obres de la basílica sencera no finalitzaran fins al 2026. El nombre final de torres serà 18, només vuit de les quals estan alçades. Tot i així, segons Faulí, en aquests moments ja està construït «el 70% del temple», que compta amb un increment del 3% d'entrades, ja que el 2014 va arribar a les 3.260.880 visites. «El conjunt de les 18 torres atorgarà força vertical a la basílica. Serà plasticament extraordinari», considera l'arquitecte que dirigeix les obres.

Per a això, la junta constructora del temple de la Sagrada Família hi destina «25 milions d'euros anuals», segons informa Faulí. «Si mantenim el ritme actual, aconseguirem acabar la part arquitectònica el 2016, tot i que encara faltaran detalls artístics».

La Torre de Jesucrist brotarà de la sala del Creuer, que es troba 60 metres per sobre de la nau principal a l'altura més o menys de l'altar. Encara ple de bastides, aquest recinte amb 11 finestrals es va mostrar ahir per primera vegada, tot i que per motius de seguretat no s'obrirà al públic fins que no finalitzin les obres de la torre més alta. Es destinarà a la projecció de vídeos i a zona de descans de les visites turístiques.

Aquesta sala no va ser projectada originalment per Gaudí. «Però hi va pensar com una caixa receptora de llum i com el suport per a l'estructura de la gran torre», concreta Faulí, que sosté que la construcció del temple és «fidedigna» a Gaudí.

Notícies relacionades

La Torre de Jesucrist no serà visible des de l'exterior fins al 2017. I és la més destacada de les sis torres centrals amb siluetes apuntades i parabòliques, entre les quals hi ha la de Maria i les quatre dels Evangelistes. «Entre totes pesaran 23.000 tones», afegeix.

Els vitralls de les naus ja estan acabats. I ben aviat estaran completades les escultures dels portals del Naixement i de la Fe.