Fitxatges per a la Rambla

La prohibició de més restaurants dispara el preu de les llicències, encara que creix l'interès inversor en l'eix

Empreses locals com Costa Este i Grupo Lombardo obriran negocis amb el repte de millorar oci i restauració

RESTAURANT I COPES Del Grupo Lombardo en el 31.

RESTAURANT I COPES Del Grupo Lombardo en el 31. / MÒNICA TUDELA

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

El degoteig és lent però esperançador. Encara que ja és tard per als comerços més autèntics o amb identitat local (anecdòtics a l'eix més turístic de la ciutat), sí que es va produint un alentit relleu amb l'objectiu de recuperar una certa qualitat comercial a la Rambla. Com a mínim, firmes de moda i grups locals de restauració estan apostant per tirar l'àncora en un passeig que ha sigut monocultiu de botigues cutres de souvenirs, menjar ràpid per al turista sense pretensions i locals de canvi de moneda. La tardor portarà dues inauguracions potents perquè simbolitzen l'aventura de grups empresarials locals de la restauració i/o l'oci a Barcelona, Costa Este i Grupo Lombardo. Recentment ha obert la firma de moda juvenil Double Agent i hi ha projectes en gestació.

Amb 100 milions de vianants a l'any, la Rambla és un aparador en si mateix. Una vitrina que han fet gairebé seva, inexplicablement, un bon nombre d'empresaris estrangers, molts dels quals exploten diversos restaurants de fast food o botigues de records clòniques. Imants per al turista que ignora que aquella gastronomia diu poc de la ciutat, però que s'instal·la a les seves terrasses a menjar paelles precongelades. Amb un pla d'usos per a Ciutat Vella, i la prohibició a nous negocis de souvenirs a l'eix, així com a places hoteleres i bars i restaurants, l'ajuntament de Trias va pretendre impulsar l'assentament d'indústries vinculades a la cultura.

LLICÈNCIES MILIONÀRIES / La realitat és que els nòvios que té la Rambla pensen essencialment en clau hostalera i de moda. El tèxtil s'ha anat obrint pas amb Custo, Nike, Desigual, H&M..., firmes que clonen altres eixos comercials urbans, però que almenys relleven la sobredosi de barrets mexicans. L'últim inquilí ha sigut Double Agent, en el 72, amb més de 50 botigues a tot el món i en plena expansió. Els ha seduït la «finestra internacional» que és el passeig, i la infinita oportunitat de vendes.

Una oportunitat tan alta com el preu de les llicències de restauració, que davant la prohibició de nous permisos es revenen per preus que superen els 400.000 euros, sense comptar el local, indiquen diverses fonts del sector. Un grup inversor forà donarà aviat el relleu a una antiga seu bancària en el número 52, també a la recerca de les estovalles, al comprar una llicència C3 (restauració) després d'una baixa prèvia. També està en fase negociadora el número 38, que abans va acollir una sucursal del BBVA i on un empresari pakistanès va intentar subdividir l'espai en tres negocis, però va abandonar el projecte davant la impossibilitat d'aconseguir permisos per despatxar més records i aliments a la zona.

Però són empresaris locals els que comencen a creure en un eix que, al marge de facturar a costa del guiri de pas, busca la dignificació comercial que predica l'associació d'Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla. Ho constaten els que gestionen traspassos i arrendaments. Gerard Marcet, del departament d'Inversions de Laborde Marcet ha tancat diverses operacions a la zona i certifica un creixent interès de les marques. «És qüestió de temps que baixin a la Rambla i canviïn el model», afirma.

Notícies relacionades

El Grupo Lombardo, que tripula establiments com el Taller de Tapas, Casa Delfín i Ajoblanco, ha comprat  el local del número 31, que en la seva última etapa va ser un bar d'esports i cerveses i una sandvitxeria, per llançar el seu nou Ultramarinos, amb interiorisme de l'omnipresent equip de Lázaro Rosa-Violán, que li donarà un aire de disseny industrial. Preparen una carta centrada en «el millor de la península Ibèrica», amb protagonisme d'arrossos, carns amb denominació d'origen i peixos a la brasa, encara que també amb tocs de fusió. Com la llarga vida de la Rambla, el seu horari també serà dilatat, de 9.00 a 3.00 hores, de l'esmorzar a les copes, amb discjòqueis, música en directe i pes de la cocteleria.

Costa Este (Opium, Pacha, Bling Bling, Nuba...) també prepara inauguració a l'octubre en el número 17, que va ser un sex shop abans d'estar tancat una temporada. De moment està en obres i l'empresa ha sol·licitat llicència de restaurant i discoteca, possiblement amb el nom de Shiva&Son, un projecte ambiciós que també atraurà turistes, encara que de més calibre.

Temes:

Comerç