Colau serà elegida aquest dissabte alcaldessa amb majoria absoluta

El PSC es va sumar ahir a la nit al 'sí' a la investidura que li donaran Esquerra i un regidor de la CUP

La líder de BC emplaça els grups a continuar negociant un pacte estable

Ada Colau, aquest divendres a la plaça de Sant Jaume, a punt d’entrar a l’Ajuntament de Barcelona.

Ada Colau, aquest divendres a la plaça de Sant Jaume, a punt d’entrar a l’Ajuntament de Barcelona. / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
CRISTINA BUESA / BARCELONA

Ada Colau serà investida alcaldessa aquesta tarda amb els vots del seu grup, Barcelona en Comú (BC), d’ERC, del PSC i un de la CUP. Arribarà d’aquesta forma a la majoria absoluta, al sumar 21 suports entre els 41 membres que componen el ple. Les intenses negociacions de les últimes dues setmanes amb republicans i socialistes han donat els seus fruits, mentre que el suport d’un dels tres regidors de la CUP respon a un «vot de confiança» a Colau.

El consell de federació del PSC va avalar ahir a la nit el sí a la investidura que proposava Jaume Collboni, que des del primer moment havia defensat entrar en el govern municipal amb un pacte estable, cosa que BC no ha contemplat de moment. De fet, en un comentari poc diplomàtic que no va caure gaire bé a les files socialistes, Colau va assenyalar ahir que el socialista ha sigut un partit que ha governat «anys i anys i ha tingut casos de corrupció molt greus». Pel que sí ha apostat en canvi BC és per la foto amb Esquerra Republicana, que ahir es va fer a la sala de premsa dels grups municipals, en el mateix ajuntament.

GEST DE CONFIANÇA

La que serà la primera alcaldessa de la capital catalana (després de 119 homes en el càrrec) va comparèixer amb el líder republicà, Alfred Bosch en un acte que el republicà va descriure com l’escenificació d’un «gest de confiança», derivat de la «responsabilitat» que per a ell suposa recolzar la guanyadora de les eleccions. «Com ja vam fer fa quatre anys amb l’alcalde Xavier Trias», va puntualitzar Bosch per intentar calmar els seus socis al Parlament.

Però la ferida entre ERC i CiU a l’Ajuntament de Barcelona ja està oberta. Així s’explicarien també els comentaris de Trias dijous a l’advertir que «governaran els mateixos amb altres noms», en referència als tripartits d’èpoques anteriors. De moment, això no està sobre la taula. Tant Colau com Bosch es van esforçar a dir que l’entrada al govern d’altres forces haurà d’esperar. Abans hauran de fructificar les «complicitats», en paraules del republicà, que va insistir a dir que el gest d’ahir «no és un pacte perquè no hi ha contrapartides, sinó que només aspira a garantir el progrés social i nacional de Barcelona».

POLÍTIQUES CONCRETES

La futura alcaldessa de Barcelona va insistir a dir que les negociacions que prosseguiran a partir de dilluns amb les dues forces d’esquerres es basaran en «programes i polítiques concretes». Després de celebrar que la ciutat hagi votat un «canvi», va encaixar que l’ajuntament està molt fragmentat (a partir d’avui hi haurà set partits, davant els cinc que hi havia fins ara), i d’aquesta manera el diàleg serà una de les premisses del pròxim mandat.

Precisament, una de les primeres coses que haurà d’acordar amb els partits de l’oposició seran els sous. Colau va admetre ahir que la seva intenció de rebaixar-se el sou a si mateixa i als seus 10 regidors a 2.200 euros nets mensuals per 14 pagues necessita la majoria del ple. «No podem imposar el nostre codi ètic a la resta», va reconèixer.

CÀRRECS TÈCNICS O POLÍTICS

El reajustament salarial hauria d’aprovar-se en un ple però, va prosseguir Colau, aquest màxim en la nòmina només afectaria «els càrrecs polítics, no els tècnics». En aquest sentit, per exemple, els gerents de districte que guanyen més ho continuaran fent. El mateix passaria amb els primers fitxatges anunciats per BC, que el seu líder va confirmar ahir.

Tant el nou delegat de Seguretat, responsable de la Guàrdia Urbana, Amadeu Recasens, com el gerent municipal, Jordi Martí, no estaran subjectes a aquest límit, va revelar la gairebé alcaldessa, que va afegir que a tots dos se’ls havia fet una oferta com a professionals i no era correcte que cobressin menys que algunes de les persones que estaran sota el seu càrrec, va acabar dient.

DEPENDRE D’ALCALDIA

Recasens tindrà el càrrec de delegat i dependrà directament de l’alcaldia, cosa que no havia passat mai fins ara, ja que solia ser un regidor que era al ple qui es feia càrrec d’aquestes competències. Un altre canvi és que les qüestions vinculades a la mobilitat, que tradicionalment depenien de Seguretat, ara seran competència de la quarta tinència d’alcaldia, que porta la militant d’ICV Janet Sanz, juntament amb Ecologia i Urbanisme.

FESTA A SANT JAUME

Notícies relacionades

Amb els 21 vots, Colau es convertirà en alcaldessa avui al voltant de les sis de la tarda. Amb la intenció de compartir la victòria amb la ciutadania, va explicar ahir, s’han introduït diversos canvis en la litúrgia de la investidura. S’han habilitat diverses sales annexes al Saló de Cent per donar cabuda als «centenars de convidats» a qui s’ha demanat de participar, entre els quals hi ha nombroses entitats socials i representants de totes les confessions religioses de la ciutat.

«Hem prescindit de les alfombres de luxe per posar una pantalla a la plaça i que la gent pugui veure el que passa a dins», va exposar Colau. També hi haurà servei de guarderia per als més petits.