PATRIMONI HISTÒRIC

Els excepcionals murals de Domus Avinyó

Una antiga casa romana del barri Gòtic obrirà les seves portes després de Setmana Santa

Les pintures d'estil pompeià són úniques a la península Ibèrica

La pintura mural trobada a Domus Avinyó, al carrer d’Avinyó, número 5, a prop de la plaça de Sant Jaume.

La pintura mural trobada a Domus Avinyó, al carrer d’Avinyó, número 5, a prop de la plaça de Sant Jaume. / JOSEP GARCÍA

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

La Domus Avinyó, ubicada al carrer d'Avinyó, número 5, a prop de la plaça de Sant Jaume, obrirà al públic després de les vacances de Setmana Santa. La singularitat d'aquest nou equipament cultural, que depèn del Museu d'Història de Barcelona (Muhba), és el seu conjunt de pintura mural, una mostra excepcional de frescos amb decoracions de finals del segle I i de principis del II característics del quart estil pompeià. Són les úniques peces d'aquest valor documentades a la península Ibèrica.

Les visites seran sempre concertades pel Muhba i organitzades en petits grups amb guia per conèixer aquesta antiga casa romana que era propietat d'"un esclau llibert, culte i amb poder adquisitiu", defineix Joan Roca, director del museu. La intervenció s'inclou dins del marc del Pla Bàrcino per a la recuperació i revalorització de la Barcelona romana, i la restauració s'ha portat a terme per respondre a alguns interrogants plantejats en la investigació d'aquest jaciment descobert el 2004, que han ratificat la importància de la troballa.

Carme Miró, responsable del Pla Bàrcino, assegura que l'objectiu d'aquest centre cultural és que els barcelonins del segle XXI coneguin com vivien els habitants de Bàrcino i, així, difondre "no tant la Barcelona de les pedres, sinó de les persones".

Notícies relacionades

Amb motiu de la rehabilitació i el condicionament dels fonaments de l'edifici de l'antiga seu del departament d'Hisenda de l'Ajuntament de Barcelona, es va portar a terme una intervenció arqueològica. Aquesta intervenció va permetre documentar restes de la muralla i una de les torres de finals del segle III,  la zona de la 'intervallum' i les restes de tres habitacions de la 'domus' romana. La intervenció arqueològica també s'ha centrat en la zona d'intervallum', situat entre la façana posterior de la 'domus' i la muralla, on s'havia documentat una zona productiva, amb les restes d'un forn, del qual ha sobreviscut una quarta part.

L'edifici està inclòs en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic.