festes. SA POBLA TORNA A GRÀCIA

Sobrassada i foguerons

Va començar com una revetlla contra la nostàlgia i s'ha convertit en una tradició que trasllada al barri de Gràcia una de les festes més antigues de ses illes.

TRADICIÓ 3 A dalt, imatge de la festa del Firó, que recorda el saqueig pirata que va patir Sóller el 1561 i que es pot veure a La Violeta, a l’exposició de Potti Mallorca en festes: una visió fotogràfica de les festes arrelades. Al costat d’aquestes línies, cartell del 2015. A sota, foguera en una plaça de Gràcia en una edició anterior de la festa.

TRADICIÓ 3 A dalt, imatge de la festa del Firó, que recorda el saqueig pirata que va patir Sóller el 1561 i que es pot veure a La Violeta, a l’exposició de Potti Mallorca en festes: una visió fotogràfica de les festes arrelades. Al costat d’aquestes línies, cartell del 2015. A sota, foguera en una plaça de Gràcia en una edició anterior de la festa. / Arxiu

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Sa Pobla a Gràcia és una festa importada que ha arrelat. Va arribar a Barcelona el 1993 de la mà de Toni Torrents, un mallorquí que tenia dos fills estudiant a Barcelona, a qui entrevista Gent corrent [contraportada]. Va pensar que era molt trist que els xavals es perdessin les festes del seu poble, sa Pobla, on cada any, al gener, se celebren els Foguerons de Sant Antoni. I va decidir reproduir el ritual pobler a Gràcia. Amb tant d'èxit que ara, 23 anys després, la celebració ha guanyat dies, espais i pes al calendari festiu de la ciutat.

El programa del 2015 inclou tots els elements de ses illes. Els foguerons (petites fogueres), les glosses, la sobrassada i els botifarrons. Però també conferències, exposicions, poesia i, com a novetat, actuacions de músics de l'Alguer i València. Els actes comencen avui a l'Espai Mallorca amb una conferència sobre els orígens d'aquesta festa medieval a càrrec de Josep Fornés, director del Museu Etnològic de Barcelona. Demà, dijous, l'Espai Musons inaugura una exposició de cartells (Alzina, 9. 17.00 h)  i, des de les 20.00 hores, el Centre Artesà Tradicionàrius (Travesia de Sant Antoni, 8. Gratuït) allotja una de les activitats estrella: una degustació gastronòmica de productes de les illes Balears i l'Alguer que presenta Pere Tàpies.

MENÚ / El menú de divendres es reparteix entre La Violeta de Gràcia i el CAT. El primer, amb una mostra fotogràfica de Potti sobre les tradicions mallorquines (Maspons, 6. 19.00 hores). El CAT, amb un taller, concert i ball amb Carles Belda i el grup Ballugall, entre altres (10 euros / 8 euros).

Notícies relacionades

El dia fort serà dissabte. Per caldejar l'ambient, folk mallorquí als mercats de la Llibertat i Abaceria Central (12.00 h). A la tarda, amb vuit fogueres ja muntades en carrers i places, serà el moment de la rua de cultura popular (20.30 h), l'encesa de fogueres (21.30 h) i els balls i cants dels grups Bellugall, Xeremiers de Mallorca i Aires de Montision.

Espai Mallorca. Plaça de Vicenç Martorell, 1. 20.00 h. Vegeu el programa a www.tradicionarius.cat/