Arriba el Nadal més llarg

La campanya d'il·luminació de tot BCN sumarà 47 dies, amb nova ornamentació a més carrers

El comerç afronta les festes amb més optimisme i una ofensiva d'iniciatives per animar la venda

Els llums del Nadal ja recorren els carrers de Barcelona. / ATLAS / BARCELONA

3
Es llegeix en minuts
P. CASTÁN / M. G. SAN NARCISO / BARCELONA

El calendari s'ha aliat amb el comerç aquest any perquè la campanya d'il·luminació i fastos nadalencs creixi. Ni més ni menys, durarà 47 dies, en què 85 quilòmetres de carrers resplendiran per tal d'imprimir il·lusió i ambient a la ciutat amb l'implícit propòsit d'afavorir el consum i amb això tota la cadena econòmica del comerç, començant per la contractació de personal. L'ofensiva es nodreix de moltes altres iniciatives comercials, que van de la pista de gel de la plaça de Catalunya (les botigues en donen vals) a fires de barri, campanyes de descomptes i de promoció internacional per atraure viatgers de shopping. De moment, ahir es va fer la llum amb l'alcalde Xavier Trias com a mestre de cerimònia als Jardinets de Gràcia, i l'espectacular horitzó del passeig de Gràcia.

L'ajuntament va donar fa tres anys el vistiplau a la reivindicació dels comerciants d'avançar uns dies la tradicional encesa, que es feia a principis de desembre. Els dos últims anys s'ha activat l'interruptor un 22 de novembre, mentre que aquesta vegada al caure en divendres s'ha avançat el muntatge, perquè aquest cap de setmana Barcelona ja llueixi multicolor.

Els més noctàmbuls han pogut veure aquestes últimes nits algun assaig. Ha cridat especialment l'atenció la Via Laietana, que a falta de la reforma que no arriba mira d'engalanar-se amb quilowatts. En blanc i blau, alegrant aquesta frontera entre el Born i el Gòtic.

L'eix que fa uns anys aposta per dissenys especials i sense estar-se de res, el passeig de Gràcia, va presumir ahir de muntatge inspirat en els arcs catenaris de Gaudí. El seu president, Lluís Sans, va destacar que l'ornamentació va especialment dirigida al públic barceloní. La capital catalana, tot i ser una destinació de compres de primer ordre, no ho és especialment en qüestió de compres nadalenques. Altres destinacions amb neu o muntatges més espectaculars, nòrdics, funcionen millor en aquest sentit. Però l'associació de comerciants és optimista en la mesura en què ja han notat un lleuger repunt de la despesa entre barcelonins, deixant enrere l'estricta contenció dels últims anys, opina Sans. Passeig amunt, als Jardinets, Trias va obrir el llarg Nadal, entre una flaixmob de ball, cants de coral i focs artificials. Des d'una pantalla gegant es van anar retransmetent els diversos actes centrals d'encesa a cada un dels districtes.

MÉS COLOR / En vermell i blanc, tot el passeig llueix amb més brillantor que fa un any, i ahir va arrencar infinitat d'afalacs entre el nombrós públic congregat; com també destaquen els creatius decorats de la Gran Via (de Bailèn a Muntaner), a base de lletres il·luminades que representen sons típics de les festes, del fum fum fum al glup glup, escollits per concurs com els d'Aragó, amb un mantell d'estrelles que guia els Reis Mags. Juntament amb el carrer de Balmes, representen els carrers que vesteix l'ajuntament, al considerar-les vies principals de la ciutat, tot i no formar eixos comercials. Bailèn, Call, Pelai, passeig de Maragall, Ramón y Cajal, i Travessera de Dalt completen les novetats. I també la plaça Reial estrena disseny. En tots els carrers i places, l'horari dilatat implantat fa un any, fins a mitjanit diàriament, excepte divendres i dissabtes fins a la 1.00, i dies punta del calendari nadalenc, fins a les 2.00 hores. En total seran 304 hores de llum fins al 6 de gener vinent.

Les obres han perjudicat el guarniment d'alguns carrers, en especial de la Diagonal, on s'ha optat per col·locar unes bombetes en part de l'arbrat. En aquesta zona, com en altres amb reformes llargues, l'ajuntament n'assumeix el cost, en lloc del 50% de subvenció habitual. La inversió total a la ciutat és de 2,3 milions d'euros, dels quals 1,37 els aporta el consistori, a més a més del consum elèctric. Els comerciants en paguen la resta.

Notícies relacionades

Sense aixecar la vista, la ciutat va estrenar ahir altres disfresses festives: dels 20 galets que aquesta vegada es reparteixen per la rambla de Catalunya, Gràcia i Sant Andreu, a 15 arbres d'uns 13 metres, més el de 17 metres del Portal de l'Àngel.

Tant la Fundació Barcelona Comerç com l'eix Barcelona Oberta esperen una campanya millor que fa un any. Ho reforcen els descomptes que es realitzaran a la majoria d'eixos la setmana que ve, i iniciatives variades, com la fira nadalenca que ahir i avui acull el passeig de Maragall, o la nit de compres del passeig de Gràcia el 4 de desembre.