el desafiament d'un col·lectiu

Els okupes de Sants tornen a la càrrega amb reforços de barris

S'hi van sumar columnes d'altres punts de la ciutat i es va estendre per Catalunya

Almenys 28 detinguts en la tercera nit de disturbis pel desallotjament de Can Vies

Manifestants i antiavalots la tercera nit d’aldarulls a Sants. / ATLAS

4
Es llegeix en minuts
C. MÁRQUEZ / A. BAQUERO / T. SUST
BARCELONA

La copiosa pluja que va caure ahir a la nit sobre Barcelona no va sufocar els ànims. La concentració convocada en protesta pel tancament de Can Vies va trigar tot just uns minuts a degenerar en disturbis. Va ser al carrer de Sants, que va quedar convertit en un camp de batalla, ple de contenidors en flames. A un costat, els manifestants. A l'altre, desenes d'agents antiavalots dels Mossos que, amb les seves furgonetes, tallaven el carrer. Dos bàndols. Una metàfora del conflicte social causat pel desallotjament d'aquella casa okupa i que, de moment, no té aspecte d'amainar.

A la plaça de Sants  hi van anar uns 2.000 manifestants, la majoria nois joves. Molts dels assistents van anar arribant en columnes des d'altres barris de Barcelona i de ciutats del seu entorn metropolità. Només des de Gràcia hi van participar uns 600. Durant el desplaçament, algunes d'aquestes columnes van anar realitzant talls de carrers i destrosses al mobiliari urbà. A la ronda del Guinardó, un d'aquells grups va calar foc a un vehicle de TMB que contenia bidons de gasolina.

Aquestes columnes formaven part de les gairebé 50 convocatòries en suport de Can Vies que es van celebrar ahir per tot Catalunya. A Girona es van reunir 300 persones, mentre que a Lleida i a Tarragona hi va haver un centenar de manifestants a cada ciutat. També es van convocar concentracions a Bilbao, Palma de Mallorca i València, a més a  més del barri de Gamonal, a Burgos. Moltes van ser minoritàries. No així a Barcelona, on es va tornar a demostrar l'arrelament dels col·lectius antisistema.

FURGONETES  / De la plaça, la manifestació, sota el lema Barris en lluita, va intentar baixar pel carrer de Sants. Els Mossos els van tallar el pas amb un imponent desplegament de desenes de furgonetes. Després d'advertir-los per megafonia que no podien seguir avançant, els policies van posar en marxa el canó de so com a mecanisme de dissuasió. Va ser en aquell moment quan una avançada d'antisistema va començar a moure contenidors i a col·locar-los a manera de barricada aprofitant el seu parapet per llançar als mossos ampolles i pedres. I les furgonetes de la policia van irrompre al carrer per dispersar els manifestants, que ja havien incendiat els contenidors.

Llavors va començar una cadència de càrregues policials a les quals els manifestants contestaven dispersant-se per tornar a agrupar-se i actuar en un altre emplaçament. El joc del gat i el ratolí estava servit. A la una de la matinada, la xifra de detinguts ja era d'almenys 28 persones i la tensió es relaxava. Els Mossos van actuar amb contundència, disparant salves i projectils viscoelàstics. Abans, el mateix conseller d'Interior, Ramon Espadaler, havia donat ordres que «s'actués amb contundència contra els violents».

XARXES SOCIALS  / No obstant, malgrat l'extensió territorial de les protestes, la convocatòria d'ahir no va aconseguir l'alçament que els organitzadors van perseguir durant tot el dia. A les xarxes socials es va intentar assimilar aquest conflicte amb el de Gamonal, el barri de Burgos que amb una perseverant protesta veïnal va aconseguir aturar un projecte urbanístic de l'ajuntament entre la simpatia social. Els okupes de Can Vies han encunyat el hashtag #gamosants i les referències a les xarxes socials eren constants. Fonts policials especialitzades en col·lectius antisistema i d'extrema esquerra destaquen que usen aquesta similitud per ampliar la base de suport i aconseguir més suport social.

El que va quedar clar és que per al moviment antisistema, la de Can Vies és una aposta essencial. Sobretot perquè es tracta d'un espai de referència per al col·lectiu i perquè és el penúltim gran emplaçament okupa a Barcelona. Tot i que mantenen desenes de cases i locals okupats, ja només els queda la Kasa de la Muntanya, situada a la part alta de Gràcia i més allunyada del centre. A més a més, amb Can Vies ja és el segon edifici simbòlic que el bloc perd aquest any, després del desallotjament el febrer passat de la Carboneria, al carrer de Floridablanca.

Notícies relacionades

Hores abans, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) convidava la ciutadania a participar en les protestes «de forma determinada però en tot moment responsable», tot i que en el mateix comunicat admetia: «Aquest vent de revolta anuncia una llevantada». Per a aquesta entitat, els fets de Sants i el mapa de les mobilitzacions «s'assemblen massa a la geografia de les desigualtats i les injustícies que estan trencant Barcelona».

Quan els bombers apagaven les cendres dels contenidors, l'Ajuntament de Barcelona va enviar un comunicat en què deia: «L'alcalde Trias destaca la importància de creure en la gent jove per fer avançar la ciutat i el país».

Temes:

Can Vies