QÜESTIONARIS A COP DE TECLAT I RATOLÍ

L'examen de taxi apuja nota

La informatització dels tests de l'Imet garanteix més bona formació del professional de la 'flota groga'

3
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES

L es noves tecnologies han arribat als exàmens per obtenir la denominada credencial de taxista de l'àrea metropolitana de Barcelona, un document imprescindible tant per poder adquirir una llicència com per treballar per compte d'altri. Adéu als exàmens amb caselles a omplir amb llapis i adéu als prop de 20 fulls de paper. Ara els aspirants a taxista han de demostrar els seus coneixements a cop de teclat i ratolí.

La informatització d'aquesta prova, un dels punts destacats del pla de l'Institut Metropolità del Taxi (Imet) per al període 2011-2015, té com a objectiu principal garantir la formació adequada del futur taxista. «A la base de dades hi ha unes 4.000 preguntes, i cada aspirant té un examen en exclusiva. Al no haver d'imprimir els exàmens, és impossible que les preguntes es puguin filtrar abans d'hora», explica Eduard Ràmia, gerent de l'Imet.

grau de dificultat

Amb la implantació d'aquest nou model d'examen, l'Imet també garanteix una dificultat equitativa. «Cada pregunta té assignat un grau de dificultat, partint de la base d'un històric, i el programa informàtic s'encarrega de confeccionar per a tots els aspirants uns qüestionaris semblants. D'aquesta manera assegurem un grau de dificultat similar en tots els exàmens», subratlla el gerent.

El nou sistema també ha suposat millores per a les persones que es presenten a l'examen. I és que, des de la seva implantació en la convocatòria del mes de setembre de l'any passat, les proves duren tot just 2,5 hores. «Repartir els fulls a més de 950 persones, com les que es van presentar en l'última convocatòria, implicava invertir molt de temps. Els aspirants es podien passar tot el matí a les enormes aules de l'Institut de la Mare de Déu de la Mercè», recorda  Ràmia.

La realització de les proves té lloc actualment a les aules de Gesem, al carrer de Balmes, una empresa especialitzada en formació amb una capacitat per examinar simultàniament unes 85 persones. Els aspirants a taxista de cada convocatòria es reparteixen en torns.

L'Imet serà l'ens encarregat d'actualitzar la base de dades del programa, creat per Gesem, amb els futurs canvis tant de tarifa com de normativa. Els costos d'aquesta externalització del servei quedaran compensats amb l'estalvi en paper i de personal present a les aules. «Aquest canvi ens ha permès reduir de 10 a dues les persones de l'Imet que es dediquen a controlar els exàmens. Però  aquesta modernització també suposa una aposta pel consum responsable. En una convocatòria arribàvem a imprimir fins a 25.000 còpies de paper», explica  Ràmia.

normativa i itineraris

L'Imet porta a terme tres convocatòries anuals. La primera inclou les tarifes, la normativa, la gestió del taxi i l'atenció al client. La segona requereix coneixements de l'àrea metropolitana de Barcelona i de l'Eixample, amb guia o sense. A més a més, n'organitza dues més de repesca exclusivament per a les persones que tinguin una de les dues parts suspesa.

Tot l'examen és tipus test a excepció de l'última prova. «Es tracta d'explicar un recorregut. Els donem un punt de sortida, un altre d'intermedi i un punt final. Amb aquesta prova avaluem tant el seu coneixement de l'àrea metropolitana com el domini de l'idioma», explica Maite Gómez, responsable de formació de l'Imet.

Notícies relacionades

L'examen es pot preparar per lliure o en acadèmies especialitzades. «No és obligatori, però aquests centres fan molt més senzill l'aprenentatge perquè ensenyen tota la matèria i tenen professors per resoldre dubtes», afegeix Gómez.

Les persones interessades a accedir a la professió del taxi poden consultar -ne els requisits, el temari i realitzar un examen de demostració en línia a www.amb.cat/taxi.