DENÚNCIA DE L'OPOSICIÓ AL BAIX LLOBREGAT

CiU porta a Antifrau una insòlita fórmula d'estalvi de Cornellà

L'empresa pública Procornellà encarrega projectes externs a un dels seus directius

L'alcalde defensa la mesura perquè el treball surt pel 20% del preu de mercat

El regidor de CiU Jordi Rosell, ahir, davant la seu de Procornellà amb la documentació del cas.

El regidor de CiU Jordi Rosell, ahir, davant la seu de Procornellà amb la documentació del cas. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
CARLES COLS
CORNELLÀ

El grup municipal de CiU a Cornellà va sol·licitar ahir formalment a l'Oficina Antifrau de Catalunya que investigui les remuneracions econòmiques que percep un dels tres directius de Procornellà, José Antonio Marín, a la vista que com a mínim des de l'any 2004 aquesta empresa pública ha contractat treballs a un gabinet privat del mateix Marín per valor d'1,2 milions d'euros.

L'alcalde de la ciutat, el socialista Antonio Balmón, confirma que és cert, que Marín percep un sou d'alt càrrec de l'Administració (més de 90.000 euros a l'any) i que simultàniament l'empresa pública que dirigeix el contracta com a arquitecte privat. Balmón assegura que, encara que xocant en les formes, aquest sistema suposa un important estalvi per a les arques públiques.

Ha estat el regidor convergent Jordi Rosell el que durant mesos ha tibat el fil. Va descobrir que entre els anys 2004 i 2012, l'informe anual de l'interventor municipal va denunciar sistemàticament que la doble via d'ingressos de Marín era contrària a la normativa sobre incompatibilitat del personal al servei de les administracions públiques.

MONTILLA / «En realitat, desconeixem a quan es remunta aquesta pràctica, és a dir, si en l'època en què José Montilla i José Antonio Morlanes estaven al capdavant de l'ajuntament i d'aquesta empresa pública, respectivament, també es produïen aquests pagaments», lamenta Rosell. Assegura que no ha trobat cap col·laboració en l'equip de govern.

Balmón insisteix en la bondat de la fórmula. Explica que l'origen d'aquesta inusual solució radica en el fet que quan Procornellà ha d'impulsar una promoció de vivendes de protecció oficial a la ciutat, inevitablement ha de contractar un equip d'arquitectes externs per visar el projecte. Marín, explica l'alcalde, té un contracte amb l'Administració en què ja s'especifica que aquests treballs se li remuneraran al marge de la seva nòmina com a càrrec de l'Administració.

Aquests treballs externs -segons Balmón- els executa l'empresa privada de Marín per un 20% del preu de mercat. «L'estalvi per als ciutadans és del 80%», insisteix el dirigent socialista. Si s'accepta aquesta tesi com a correcta, entre el 2004 i el 2012, per una simple regla de tres, es dedueix que l'Ajuntament de Cornellà s'ha estalviat sis milions d'euros.

Notícies relacionades

Les advertències de l'interventor municipal, no obstant, han estat sempre molt clares en aquest tema. En l'última, de fet, fins i tot suggeria una solució per posar fi a aquesta vulneració reiterada de la llei, que consistiria a integrar aquests pagaments a la seva nòmina pública. Aquest remei, no obstant, pot ser que arribi tard.

Amb la crisi econòmica, Procornellà ha deixat de construir promocions immobiliàries de protecció oficial. De fet, part d'aquest parc de vivendes existent a la ciutat ha hagut de ser redirigit al mercat del lloguer per la impossibilitat de col·locar-lo en el de venda. Segons la informació recollida per CiU, l'any 2010 va ser l'exercici en què Procornellà va contractar més projectes a l'empresa de Marín (265.733 euros). El 2012 ja només van ser 49.652 euros.