La capital catalana com a plató cinematogràfic
Barcelona, ciutat de pel·lícula
La platja de la Barceloneta, el parc Güell i la Ciutadella són els llocs més filmats
Un llibre editat per l'ajuntament proposa 20 rutes per 180 escenaris

Vicky, Cristina, Barcelona’ 33 Filmada el 2007. /
Pedro Almodóvar va rodar fa 15 anys l'espectacular panoràmica aèria d'un capvespre a Barcelona enfocada des del Tibidabo i orientada cap a la silueta marítima. Aquell magistral pla que obre 'Todo sobre mi madre' és el millor regal que un cineasta espanyol ha fet a la capital catalana per l'intens recorregut internacional que ha tingut lapel·lícula: va aconseguir l'Oscar i el Globus d'Or a la millor pel·lícula de parla no anglesa, el premi al millor director al festival de Cannes, el César a la millor pel·lícula estrangera a França, i en la mateixa categoria, el David de Donatello a Itàlia.
El melodrama d'Almodóvar és un dels destacats títols que acaparen pàgines a 'Barcelona. Una ciutat de pel·lícula', guia publicada per l'ajuntament, en català i ben aviat en castellà i en anglès, amb l'objectiu de proposar 20itinerarisper 180escenarisque han adquirit vida a la gran pantalla. Amb això, Barcelona encara no iguala, però s'hi acosta, les cèlebres rutes que s'organitzen a Londres, Berlín, Nova York i Viena per descobrir els 'sets' de rodatge de pel·lícules mítiques.
Barcelona Plató, l'oficina municipal creada el 1995 per facilitar la logística de produccions audiovisuals, ha estat clau en l'auge de rodatges cinematogràfics, que ha tingut una gran empenta gràcies a l'entrega de la seva directora, Júlia Goytisolo. Les localitzacions més sol·licitades són les escollides pel director Woody Allen per filmar 'Vicky, Cristina, Barcelona' (2007). El director novaiorquès va descriure la ciutat com a «romàntica, exòtica, viva, plena de bellesa visual, cosmopolita i al seu torn molt espanyola», quan la va presentar a Cannes.
DUES RUTES / La guia proposa dues rutes al voltant d'aquestrodatge: una pel centre de la ciutat i una altra als afores. La primera recorre la Pedrera, la Fundació Tàpies, la rambla de Catalunya, la Rambla -on Scarlett Johansson passeja amb la seva càmera-, la plaça dels Àngels, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona, el carrer de Sant Ramon, l'antic bar Marsella i el mercat de la Boqueria, lloc que al final va haver de descartar per l'elevat preu del lloguer. Prossegueix pel Palau Moja, el restaurant 4 Gats, la plaça de Sant Felip Neri, la basílica de Santa Maria del Mar, el carrer de Sombrerers i el parc de la Ciutadella. Aquest últim escenari, a prop de la platja de la Barceloneta, i la plaça Reial, és el que rep més sol·licituds per acollir rodatges.
La Fundació Miró, l'Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu, el restaurant Barceloneta del Port Vell, la torre Agbar i la Sagrada Família també acaparen plans de la pel·lícula que més imatges de postal ha captat de Barcelona.
Les 20 rutes proposades per l'autor del llibre,Eugeni Osácar, travessen 36 barris i incorporen codis QR per accedir amb el mòbil a 15 mapes interactius en què s'informa dels itineraris. És la primera publicació dedicada al turisme cinematogràfic amb anècdotes sobre les estades a Barcelona d'estrelles de Hollywood. Fins i tot des dels orígens en blanc i negre, quan Mary Pickford i Douglas Fairbanks, aleshores els reis del cine mut, van visitar la ciutat suscitant la curiositat dels intel·lectuals catalans que anaven a veure'ls als salons de l'Hotel Ritz.
EL REPORTER FLYNN // El 1937, la Comissaria de Propaganda de la Generalitat de Catalunya va invitar l'actor Errol Flynn, que va aprofitar el viatge per escriure sobre la guerra civil per a les revistes nord-americanes de l'imperi periodístic de William Randolph Hearst, la vida del qual va inspirar la trama de 'Ciutadà Kane', d'Orson Welles. «Flynn va ser més recordat per les seves sortides nocturnes per Barcelona que per la seva faceta de reporter», sentencia Osácar.
El 1955, el mateix Welles va rodar a Barcelona algunes escenes de 'Mr. Arkadin'. El cèlebre director d''El tercer home' va tornar 10 anys més tard, dies abans de filmar al castell de Cardona algunes seqüències de 'Campanadas a medianoche'. La segona meitat del segle XX va ser prolífera en visites d'estrelles, com Ava Gardner, Peter Sellers i Jack Nicholson, que va conèixer el terrat de la Pedrera dels anys 70, quan va protagonitzar 'The passenger' ('El reporter'), de Michelangelo Antonioni. El director Steven Soderbergh també va apostar per rodar a Barcelona fa tres anys amb 'Haywire' ('Indomable'). Encara que el rodatge que d'entrada va causar més expectatives va ser 'Red lights',on el jove Rodrigo Cortés va comptar amb un repartiment encapçalat per Robert De Niro i Sigourney Weaver.
ELS RESTAURANTS // De Niro es va instal·lar a l'Hotel Majestic del passeig de Gràcia, on va provar les delícies del desaparegut restaurant Drolma, també un dels preferits de la parella Douglas-Catherine Zeta-Jones. Famosa és l'anècdota del valuós anell que ella es va oblidar a la cambra de bany i que l'actor va recuperar hores després. Un altre local que li encanta a De Niro és el Bar Mut, situat al carrer de Pau Claris, cantonada amb la Diagonal. Els actors segueixen les recomanacions dels seus companys de professió. Així, el Bar Mut ha estat el lloc de pelegrinatge de Rusell Crowe, de Cameron Diaz i Justin Timberlake en les visites privades que han fet a Barcelona. No obstant, el famós que coneix millor la gastronomia barcelonina és Woody Allen, assidu de Can Isidre i del Botafumeiro.
En aquests últims 15 anys, la capital catalana ha aconseguit entrar en la ruta del radar que capta l'interès de produccions milionàries. És el cas de 'Sahara', llargmetratge d'aventures coprotagonitzat per Penélope Cruz i Matthew McConaughey, que el 2004 va convertir la drassana en un port fluvial de Nigèria, i el castell dels Tres Dragons, que aleshores albergava el Museu de Zoologia, en una luxosa sala de festes. Es van haver de desallotjar les antigues vitrines amb animals dissecats.
Notícies relacionadesTambé ha interessat a pel·lícules independents de menys pressupost però valorades per la seva autoria i per la seva arriscada posada en escena, com 'Las maletas de Tulse Luper', de Peter Greenaway, que va convertir fa 10 anys l'estació de França en una estació de tren de la ciutat belga d'Anvers el 1938.
La pel·lícula 'Biutiful', d'Alejandro González Iñárritu, és la mirada contrària a la Barcelona d'Allen. El drama protagonitzat per Javier Bardem el 2010 s'endinsa en l'extraradi, en l'urbs més dura, inhòspita i fosca, mostrant l'explotació dels immigrants, la violència, la corrupció i la misèria.
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Medi ambient Els pops fugen d’Espanya i envaeixen les costes britàniques: aquest és el motiu
- Xarxes El nen de "la tranquil·litat" a les piscines de Terol parla 13 anys després: "Un dia vaig arribar amb el pit enfonsat i un ull morat a casa"
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- L’inici de la ronda francesa El Tour s’estrena amb un esprint i molts candidats al groc
- Esther, la ‘pencaire’ que lidera Espanya
- Wimbledon Alcaraz entra a vuitens amb esforç davant un Struff molt combatiu
- Alemanya supera sense pietat la Polònia debutant de Pajor (2-0)
- Incompliment europeu El Barça ja pagarà 15 dels 60 milions d’una multa de la UEFA