REDUCCIÓ DE L'OFERTA EN EL TRANSPORT PÚBLIC

Barcelona inicia avui l'era de retallades del servei de metro i autobús

Ferrocarrils anul·la la circulació de trens del dissabte a la nit per la baixa demanda

TMB elimina quatre línies i acota el bus de barri, que deixa de funcionar el diumenge

Autobús de barri 120, dimecres, al Poble-sec.

Autobús de barri 120, dimecres, al Poble-sec. / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL
BARCELONA

Quan l'usuari es troba amb un augment de les tarifes, el costum de lligar causa i efecte el porta a deduir que aquesta prestació millorarà gràcies al creixement de la seva aportació a la causa. Doncs bé, s'ha demostrat que aquesta màxima no val en temps de crisi, en què l'administració s'acull a l'esperit de supervivència. D'aquesta manera, el transport públic de Barcelona començarà a viure avui la seva era de les retallades en el moment en què la T-10, el títol més utilitzat, ha augmentat un 12% i el bitllet senzill, un 38%.

La retallada afecta tant l'autobús com el metro. Pel que fa al suburbà, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya tanca a partir d'aquesta nit les seves línies urbanes (L-6, L-7 i L-8), que el 2007 van començar a funcionar les matinades de dissabte a diumenge per una decisió del Govern. Segons les dades de la mateixa companyia, durant aquests anys, entre les dues i les cinc del matí, l'ocupació mitjana ha estat del 6,6%, fet que ha generat un dèficit d'explotació de 311.000 euros. No passarà el mateix amb el servei nocturn del metro que gestiona Transports Metropolitans de Barcelona, que, malgrat l'amenaça que després es va convertir en una medalla autoimposada per ajuntament i Generalitat, seguirà obert durant tot el cap de setmana.

VEHICLES BUITS / Pel que fa al servei de superfície, TMB treu avui de la circulació les línies 31, 35, 105 i 158 al·legant que els vehicles que cobreixen aquests traçats queden molt deserts. La raó: coincideixen amb el recorregut que fan altres línies o fins i tot amb el que fa el metro. També pateixen la retallada -TMB pretén estalviar amb totes les mesures d'austeritat uns 56 milions d'euros- els autobusos 58 i 75, tots dos amb parada final a l'avinguda del Tibidabo, que es quedaran a les cotxeres el dissabte i el diumenge. El 91, entre Rambla i la Bordeta, no circularà els diumenges i festius malgrat la forta oposició dels veïns d'aquest batallador barri de Sants, que han denunciat davant els responsables del districte que aquesta decisió els deixa «incomunicats del tot».

El bus de barri patirà la tisorada els diumenges. Totes les línies, excepte la 111 i la 116, es quedaran aparcades, com ja passava entre el 1998, quan es van començar a desplegar aquests traçats curts, i el 2006, quan es va decidir ampliar el servei a tot el cap de setmana. «Tornem a l'esperit original», deia la nota explicativa de TMB, que explicava que la necessitat de finançament d'aquests busos oscil·la «entre els 1,32 i els 10,85 euros per viatger».

Al marge dels ajustos del transport públic, els usuaris de la línia

Notícies relacionades

L-7 de FGC es trobaran dilluns que el metro es talla en dos a l'altura de Plaça Molina per les obres de millora a l'estació de Gràcia. Durant tres mesos, els viatgers que pugin des de plaça de Catalunya podran agafar un bus alternatiu entre plaça de Catalunya i plaça de Molina i seguir el viatge en tren.

EL BICING MANTÉ PRESTACIONS / L'únic transport públic que manté les prestacions malgrat l'augment de la tarifa és el Bicing, que des de l'1 de gener té una quota de 44 euros, un 25% més que l'any anterior. La raó d'aquest augment, va argumentar Sònia Recasens, tinenta d'alcalde encarregada d'afers econòmics, és la necessitat d'equilibrar l'aportació que fan l'abonat i l'Administració, ja que l'usuari només corria amb el 21% de l'import (ara és el 25%), mentre que en bus i metro, amb els nous preus, la quantitat que s'espera que surti de la butxaca del ciutadà arribarà al 47,2% del cost.