Anàlisi

Noves troballes, més ciutat

Mosaic de la vil·la romana de la Sagrera.

Mosaic de la vil·la romana de la Sagrera. / JAUME RAMON

2
Es llegeix en minuts
JORDI PARDO
Gestor de project culturals. Expert del programa de la UE I LA UNESCO de Cultura, Desenvolupament I Governança

La ciutat és un organisme viu que fem entre tots, i que llegarem als nostres fills i als ciutadans pertanyents a les generacions futures. És el resultat d'una interacció entre el llegat del passat i la construcció del present. El patrimoni cultural és un llegat preciós del qual no som altra cosa que uns gestors temporals. La gestió del patrimoni i dels tresors culturals és un indicador de la sensibilitat i del nivell cultural de les ciutats, i també de la seva capacitat de connectar la història i la memòria amb la creació i la innovació.

L'arqueologia és una disciplina que permet l'estudi de restes materials que ens parlen tant d'èpoques molt antigues com d'altres que són molt més recents. L'objectiu fonamental és generar coneixement a partir de l'excavació i l'estudi posterior de les restes materials. En definitiva, fer història.

Les obres de construcció de la línia de ferrocarril d'alta velocitat han fet possible la localització, excavació, documentació i estudi de diversos jaciments arqueològics que permeten aprofundir en el coneixement de l'evolució del poblament del territori de Barcelona. Des de les troballes de l'etapa neolítica fins a les que corresponen a la ciutat industrial.

Notícies relacionades

Les restes localitzades fa uns quants mesos amb motiu de les obres de l'estació de l'AVE a la Sagrera són un testimoni més de la riquesa i densitat patrimonials de la ciutat. El que cal ara és esperar la presentació pública dels resultats, una vegada hagin finalitzat les excavacions que es van iniciar fa uns dos mesos. Les anàlisis que s'estan portant a terme de manera meticulosa permetran saber la naturalesa de les restes aparegudes i també determinar què cal fer amb els materials i les estructures arquitectòniques que hagin aparegut. En qualsevol cas, el més important, que és la recollida de dades sobre el jaciment i la seva documentació exhaustiva, s'està fent de forma impecable.

Deixem treballar els tècnics i esperem a conèixer el fruit de la recerca que està en marxa. Gràcies a aquesta bona feina encapçalada pel servei d'arqueologia del Museu d'Història de Barcelona des de fa molts anys, la ciutat disposa d'una carta arqueològica i d'un nivell de coneixement sobre l'arqueologia urbana que és referència reconeguda per a molts altres equips de ciutats del món. Però, a més a més de les dades i de la producció científica al servei de la història, el resultat és una ciutat contemporània que ha bastit la seva personalitat amb una relació singular entre el passat i la modernitat. L'alta velocitat millorarà la connectivitat de la ciutat de Barcelona i facilitarà la vida i l'activitat econòmica, i el fruit dels treballs arqueològics ens permetran saber més sobre aquesta petita ciutat de més de dos mil anys d'història, però que ha estat coneguda al món per la seva capacitat de reinventar-se, connectant memòria i passat amb modernitat.