INICIATIVA SOLIDÀRIA PIONERA
Carreres amb padrí
Quatre nois creen a BCN una oenagé per finançar els estudis universitaris a indis sense recursos
En un any han pagat 31 carreres

Repercussió familiar 8 Dundappa -el primer per la dreta- estudia Comerç gràcies a l’associació. /
Pedro Almeida, Pablo Biosca, Alejandro López i María José Ruiz tenen, d'entrada, dues coses en comú: viuen a Barcelona tot i no ser barcelonins de naixement i tenen menys de 30 anys. I, una tercera, que és la que els fa particulars: han creat, malgrat tenir pocs anys (i encara més escassos recursos), l'oenagé Niños de la India, entitat que, en només un any, ha aconseguit finançar els estudis universitaris complets a 31 joves de l'estat de Karnataka, al sud de l'Índia.«Vaig treballar dos anys en dues productores de publicitat, però, després de viatjar a l'Índia, em vaig adonar que allò no era el que m'agradava i vaig decidir crear l'associació. Pensava que, si aconseguia pagar els estudis a només un noi, ja em donava per satisfet, i ja hem finançat 31 carreres»,apunta Pedro, l'ideòleg de la pionera iniciativa.
Pablo, un altre dels membres de l'entitat més actius, va conèixer el projecte gràcies a l'anunci que va penjar Pedro a Hacesfalta.org.«Havia estat un any vivint a l'Índia amb una beca i no volia perdre el contacte. Vaig veure l'anunci de Pedro i em va semblar molt interessant. Sobretot la idea d'un funcionament tan transparent»,explica Pablo. I que, per la seva naturalesa, l'oenagé inverteix zero euros en infraestructura.«Els gestors som voluntaris i el 100% dels diners que recaptem dels socis i padrins, actualment 29, s'envien a l'Índia», subratlla.
«Al contrari del que passa aquí, a l'Índia tenir estudis universitaris et canvia la vida. Nosaltres treballem en una zona rural en la qual una persona que treballa al camp pot ingressar 300 euros anuals. Estudiant Comerç, per exemple, un noi pot treballar en un banc i ingressar aquesta mateixa quantitat de diners cada mes»,revela Pablo. Pedro apunta que la idea de crear aquí una oenagé dedicada a finançar estudis a joves sense recursos d'allà va sorgir al constatar aquesta realitat. Per un costat va veure«el gran poder transformador de l'educació en un país com l'Índia»,i, per un altre, que les carreres allà tenen un cost molt menor que a Espanya, i això li va fer pensar que era possible«amb molt poc, fer molt».
Notícies relacionadesI, de moment, així s'està demostrant. Durant l'any que fa que funcionen i amb només 20 socis i nou padrins -persones que paguen la carrera completa d'un jove indi, que costa de mitjana uns 300 euros- ja han ajudat 31 nois«i noies»,precisen els joves posant èmfasi en el fet que un dels seus objectius és combatre la desigualtat de gènere.«Cada semestre enviem als padrins les notes dels becats i, si ho desitgen, també poden estar en contacte tant per telèfon com per e-mail, amb els que parlen anglès, és clar»,explica Pablo amb energia.
Entre els objectius de Niños de la India figura, justament, millorar la comunicació entre padrins i apadrinats, ara bastant lenta, ja que depèn del fet que l'associació amb la qual treballen allà -l'encarregada de seleccionar els estudiants, tots amb brillants currículums en el batxillerat i amb dificultats econòmiques greus- tradueixi les missives delkannada.
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Medi ambient Els pops fugen d’Espanya i envaeixen les costes britàniques: aquest és el motiu
- Xarxes El nen de "la tranquil·litat" a les piscines de Terol parla 13 anys després: "Un dia vaig arribar amb el pit enfonsat i un ull morat a casa"
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- L’inici de la ronda francesa El Tour s’estrena amb un esprint i molts candidats al groc
- Esther, la ‘pencaire’ que lidera Espanya
- Wimbledon Alcaraz entra a vuitens amb esforç davant un Struff molt combatiu
- Alemanya supera sense pietat la Polònia debutant de Pajor (2-0)
- Incompliment europeu El Barça ja pagarà 15 dels 60 milions d’una multa de la UEFA