MOBILIARI ÈTNIC

Piragües africanes reciclades

El dissenyador Ramón Llonch presenta la col·lecció Artlantique de cadires, calaixeres, taules i tamborets confeccionats amb planxes d'embarcacions abandonades.

L’equip de fusters que recicla les embarcacions.

L’equip de fusters que recicla les embarcacions. / Artlantique

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL
BARCELONA

Les piragües que solquen la platja de Yoff, al nord-oest de Dakar (Senegal), sorprenen per la força del colorit i pels ancestrals dibuixos geomètrics. En un viatge en bicicleta per terres africanes, el dissenyador Ramón Llonch es va enamorar d'aquestes estilitzades embarcacions de fusta abandonades sobre la sorra.

Va conversar amb pescadors, va pactar l'adquisició de barques, va idear les maquetes i va buscar experts fusters senegalesos. Així va transformar en cadires, taules, balancins, calaixeres, tamborets, safates i marcs aquelles taules de fusta de ditakh o de samba embellides per l'erosió de l'onatge.

Cada moble és exclusiu, no n'hi ha un altre d'igual. «Són barques que ja han acabat la seva vida al mar. No floten i estan plenes de pedaços, però ni la ferocitat de l'Atlàntic els ha pogut robar l'encant», explica Llonch, que exhibeix aquests dissenys ètnics en un impressionant loft del Poblenou. Els mobles també s'exposen a Coco-Mat i a La Maison, botigues d'interiorisme emblemàtiques de Barcelona.

Notícies relacionades

«Del juny a l'agost, Merci, un dels espais de pelegrinatge de París on van estilistes i dissenyadors de tot el món, organitzarà una exposició dedicada en exclusiva a aquesta col·lecció», s'enorgulleix el creador d'aquests mobles made in Africa, com ell els denomina. «Aprofito la creativitat i les fonts d'inspiració d'aquests ètnics traços de colors primaris que han recorregut milers de milles durant 10 anys, el temps mitjà de resistència marina.

Fara Mendi, cap de fusters al taller de Yoff, assegura que avui la piragua simbolitza l'esperança per a molts emigrants que busquen una altra vida millor.