Impuls municipal de les polítiques de cohesió

Barcelona rebat 12 tòpics sobre la immigració

El consistori llança una campanya per millorar la convivència i la integració

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARI SANZ
BARCELONA

Els immigrants acaparen les ajudes socials, els centres sanitaris, fan baixar el nivell de les escoles i la majoria no tenen formació. Són un seguit d'afirmacions que no és difícil sentir a molts ciutadans, cosa que no els converteix directament en xenòfobs, però sí que creen barreres entre forans i autòctons i dificulten la convivència i la integració. Per això, s'han de rebatre aquests tòpics, que no són més que rumors infundats. Així ho considera l'Ajuntament de Barcelona, que inicia una estratègia per desmentir estereotips a través d'un manual, un curs formatiu, un còmic i una web. La principal eina: les dades reals. Aquests instruments desmenteixen una dotzena de creences que s'han detectat com les més esteses, i que precisament alguns grups polítics semblen estar alimentant en aquesta campanya electoral.

El comissionat de l'alcaldia de Barcelona i responsable d'Immigració i Diàleg Intercultural, Daniel de Torres, va presentar ahir aquesta iniciativa que s'impulsa dins del pla d'interculturalitat que el consistori promou des de l'any 2009, i que va sorgir a partir de les reunions amb diferents entitats i associacions. Aquestes van arribar a la conclusió que els estereotips, els prejudicis i els rumors són els impediments per a la convivència més difícils de combatre i acaben consolidant-se com a falses veritats i tenint un aspecte negatiu per als nouvinguts.

CRISPACIÓ POLÍTICA / La posada en marxa d'aquesta campanya no respon al moment de crispació d'alguns polítics respecte al tema migratori, va assegurar ahir De Torres, però tampoc va negar que el fet que algunes agrupacions facin servir aquest tema per treure rèdits la fa ara «més estimulant». «És més important que mai començar l'estratègia i desmuntar d'una vegada les falsedats», va afegir.

El programa, que va començar a gestar-se fa cinc mesos amb la formació d'agents antirumors (persones principalment d'entitats que divulgaran la realitat entre els seus usuaris), compta amb la participació de 60 associacions i persones individuals, que faran una bona part de la tasca de desmentiments a través del diàleg. També hi ha la pretensió d'aconseguir la implicació d'entitats relacionades amb el comerç, l'educació i altres àmbits que apareixen a la llista de rumors, perquè es posin mans a l'obra i arribin a més sectors de la població.

Altres de les cartes importants en què es recolza aquesta iniciativa és la publicació de 10.000 exemplars d'un còmic dibuixat per l'il·lustrador Miguel Gallardo que, sota el nom Blanca Rosita Barcelona exposa les dades per desmentir rumors a través de les converses de la Rosita, una senyora gran procedent del sud d'Espanya que viu a Barcelona, i la Blanca, una noia d'origen peruà que la cuida.

El primer capítol d'aquesta història ofereix informació general, com ara la procedència de la majoria d'immigrants, la immigració històrica que ha tingut Catalunya, que, segons la il·lustració, tindria una població de 2,5 milions d'habitants si no hagués rebut fluxos migratoris, i el descens de la natalitat entre el col·lectiu.

El còmic, que es distribuirà a partir de dilluns en biblioteques, centres cívics i oficines d'atenció al ciutadà (OAC), tindrà quatre entregues més que agruparan els principals rumors i que s'editaran l'any que ve. Així, anirà seguit d'historietes centrades en els tòpics respecte als serveis socials i el sistema sanitari; el comerç i els impostos; la convivència i l'espai públic, i el mercat laboral. Una sisena entrega unirà tota la sèrie.

Notícies relacionades

Gallardo, que és un defensor del còmic com a eina didàctica de difusió (va transformar en universal la petita història que va dedicar a la seva filla autista), va reconèixer ahir que és «un experiment» del manual antirumors i que ha basat les il·lustracions, novament, en la seva pròpia vida. «M'he inspirat en la meva mare i en l'Helena, la dona colombiana que la cuida», va confessar, i va agrair el fet de disposar ara d'una arma amb la qual pot rebatre els que tantes vegades li han parlat en negatiu de la «invasió» d'immigrants. «A vegades he estat d'acord amb alguns comentaris, però sempre he pensat que hi havia una resposta diferent», va afirmar.

Completa el desplegament d'aquesta campanya la posada en marxa, aviat, d'una web que inclourà vídeos i elements interactius. Des d'aquesta pàgina, on els ciutadans trobaran dades vinculades als rumors que s'aniran actualitzant, s'analitzarà el tractament que els mitjans de comunicació fan de la diversitat cultural.