per cuinar el cap de setmana

Cita a Santa Caterina

Una exposició d'aliments s'exhibeix a l'esplanada del mercat

Cartell de presentació de la campanya ’Mercat de mercats’, que des d’avui acull Santa Caterina.

Cartell de presentació de la campanya ’Mercat de mercats’, que des d’avui acull Santa Caterina. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
MIQUEL SEN

Del 22 al 24 d'octubre, el cuiner de cap de setmana té la sort de poder visualitzar, des de l'esplanada de la catedral fins al mercat de Santa Caterina, una exposició comestible en què participen parades d'altres mercats.

Al marge dels nombrosos actes, entre ells un interessant tast d'olis, els visitants que s'endinsin a Santa Caterina disfrutaran d'un espai ampli, potser un dels més còmodes de la ciutat, i d'una diversitat de productes i preus que inciten a l'elaboració de receptes de temporada. Com que els preus i les qualitats varien diàriament, hem d'estar atents a com evoluciona la cotització del peix, perquè les vagues de França mantenen a l'alça les captures de l'Atlàntic del país veí.

El cas més evident són les bruixes, que se situen a 16,90 euros el quilo, un valor molt per sobre del palangre. Amb aquest peix, la diferència de qualitat es fa tan evident com diferent és el seu cost, que pot oscil·lar des de 9 euros fins als 12,90 que val el quilo d'un exemplar de primera.

A la parada de Rosi, la 99, venen galtes de rap. No són cocotxes, ni tenen la seva gelatina, sinó que es tracta, com el seu nom indica, de galtes de caps de rap de grans dimensions. Cada una pesa uns 150 grams i guisades en suquet donen un resultat notable. Són una mica més barates que les cues del mateix peix, que estan a 18,90 euros el quilo. Aquestes galtes són estacionals, perquè quan ens endinsem en l'hivern, els caps de rap es venen sencers per a sopes.

Notícies relacionades

El gran novel·lista Honoré de Balzac, al marge de reunir a La comèdia humana tot el que succeïa a la França del segle XIX, tenia la teoria que es podien classificar els aliments per les seves afinitats culinàries. Així, al porc li va bé la col, la llombarda, les llenties i les pomes.

Un art combinatori que podem ampliar cuinant els rovellons amb un bon tall de papada. La cansalada viada costa un euro més, 4,50 euros el quilo, però la papada passada per la paella potser dóna més bon resultat si en retirem l'excés de greix. Com que a Balzac li agradaven els braons de porc guisats més que la papada, podem practicar una recepta homenatge, econòmica -el braó està a 3,90 euros el quilo-, combinant-lo amb verdures de tardor, que tinguin la col com a protagonista. És la cuina de tota de la vida, suma d'influències burgeses i camperoles, és a dir, la de la comèdia humana.