Per cuinar el cap de setmana

Temps de cireres

Aquesta sucosa fruita s'ha de consumir acabada de collir de l'arbre

La pell brillant de les cireres indica que fa poques hores que han estat recol·lectades.

La pell brillant de les cireres indica que fa poques hores que han estat recol·lectades. / ARXIU

2
Es llegeix en minuts
Miquel Sen

Si la cambra frigorífica convé al bou i a la vedella, les cireres no maduren en ambients estranys. Una vegada collides de l'arbre, han d'arribar al mercat al més ràpidament possible per consumir-se immediatament. És un procés que explica per què hi ha cireres gustoses, plenes de suc i aroma, mentre que d'altres només tenen l'aspecte de cireres. Per sort, al voltant de Sant Climent de Llobregat hi ha un bon nombre de pagesos que en cultiven diferents varietats. És la garantia de fruita fresca, de quilòmetre zero, segons el concepte que han dissenyat a Slow Food, per definir el producte de proximitat. El sentit comú aplicat a la cuina ens porta a comprar productes que no han viatjat excessivament.

La recerca de la millor cirera implica una excursió vital als mercats, on les pageses venen cireres recol·lectades el dia anterior, escollides amb cura, perquè les pluges dels últims dies han inflat la fruita. Si la cirera s'esquerda, no es pot comercialitzar. Segons aquests criteris podem comprar-les de la varietat starking, al voltant dels 3 euros el quilo, dolces i consistents, o de la varietat lapins, encara més dolces. Totes tenen la pell brillant i la cua verd fosc. Quan presenten la pell mat és sinònim que fa un temps excessiu que estan allunyades de l'arbre. Entre 4 i 2,90 euros quilo s'imposa aquesta fruita com el paradigma d'una curta temporada.

Notícies relacionades

Les flors de carbassó encara són més delicades. Ara s'inicia el període de producció d'una verdura de la qual se separa la flor, per menjar arrebossada en tempura o farcida d'una exquisidesa. Com que les verdures mini estan de moda, no hi ha guarnició a la graella que no en contingui. Les flors costen uns 20 euros el quilo, cosa que representa unes 100 flors. No ha d'estranyar-nos el preu perquè no aguanten més de 24 hores.

Atès que les cireres són la temptació de la setmana, el seu complement a la cuina pot ser el magret d'ànec, que defineix un clàssic amb salsa de cireres. Els magrets de primera estan a 14 euros quilo. L'opció dolça passa per altres clàssics, el clafouti o el crumble. La versió més innovadora seria cuinar-les amb peix blau, tan econòmic que el verat està a 6 euros quilo i el bonítol no arriba als 7 euros. Per a les carteres potents queden les espardenyes, a 85 euros quilo i les gambes, a 65 euros. Si algú els diu que són cares, la resposta és evident: fa vuit mesos les espardenyes costaven 120 euros. Han baixat de preu, i en canvi els Rolls Royce, no.