CONSEQÜÈNCIES D'UNA VOTACIÓ POLÈMICA

BCN no pagarà a Indra fins que justifiqui els seus errors

L'ajuntament acusa la firma de negligència en la consulta per reformar la Diagonal

L’alcalde Jordi Hereu en el seu intent fallit de votar, el 10 de maig.

L’alcalde Jordi Hereu en el seu intent fallit de votar, el 10 de maig. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
DAVID PLACER
BARCELONA

Els errors tècnics que han tingut lloc en la consulta de la Diagonal van camí d’acabar als tribunals. L’ajuntament va anunciar ahir que deixarà de pagar a l’empresa Indra, la responsable d’organitzar el vot electrònic de la consulta, fins que no s’aclareixi la seva responsabilitat en els errors del sistema que van fer impossible la votació a molts centres i per internet.

L’ajuntament, que fins ara ha pagat la quantitat de 68.000 euros dels 450.000 fixats en el contracte, no està disposat a desemborsar cap més euro fins que no s’aclareixin les responsabilitats de l’empresa. El govern local creu que Indra va incomplir els paràmetres de qualitat estipulats en el contracte i que a més no va desplegar els serveis tècnics i de coordinació promesos.

El quart tinent d’alcalde, Ramon García-Bragado, va assegurar que l’ajuntament ha obert un expedient administratiu a l’empresa per determinar les seves responsabilitats i no descarta demandar-la per danys i perjudicis.

Per la seva part, Indra assegura que no valorarà les accions de l’ajuntament per respecte a la confidencialitat pactada entre les dues parts. No obstant, estudiarà l’expedient municipal i donarà una resposta pels «cursos legals». La guerra judicial sembla assegurada.

ERRORS PREVIS / Els errors produïts durant el procés de votació van tenir precedents en els assajos preparatoris, segons un informe de 79 pàgines que l’ajuntament va publicar ahir. Segons el document, algunes proves prèvies a la consulta van registrar errors, encara que gairebé tots (excepte els punts de connexió 3G) van ser resolts abans de la cita.

El mateix informe estableix que els principals errors durant el referèndum es van produir a la xarxa de telecomunicacions, és a dir, en les connexions dels punts de votació i el servidor central d’Indra on es comptabilitzaven els vots. Però el document no deixa clar si la gestió de les telecomunicacions era responsabilitat d’Indra o bé del mateix ajuntament.

Notícies relacionades

COORDINACIÓ / El govern local també durà a terme una investigació per saber si l’empresa subcontractada, Scytl, que va dissenyar el programa de votació i el sistema de seguretat del vot electrònic, ha d’assumir responsabilitats. Els errors de coordinació tenen precedents. La mala relació entre Indra i l’empresa nord-americana AES va causar una crisi política a Veneçuela fa 10 anys, quan les dues companyies van haver de suspendre unes eleccions d’alcaldes, governadors, congressistes i president de la república per «errors tècnics insalvables», tal com va publicar aquest diari el dia 18 de maig.

Alberto Fernández Díaz, president del PP local, va anunciar que presentarà una proposta per reprovar Hereu per la mala gestió de la consulta de la Diagonal.