In situ, JOSEP-MARIA URETA

No són quatre gats

CANGUR Milers d’estudiants de quinze anys de tot el món van participar ahir en una prova voluntària sobre els seus coneixements de matemàtiques, iniciativa francesa d’origen australià.

2
Es llegeix en minuts
JOSEP-MARIA URETA

L’enunciat: «Una mosca té 6 potes i una aranya 8. Juntes, 2 mosques i 3 aranyes tenen tantes potes com 10 aus i... ¿quants gats?» Aquesta pregunta formava part del qüestionari més senzill de la gran prova mundial sobre coneixements de matemàtiques celebrada ahir. Una iniciativa lúdica promoguda fa un parell de dècades i ja molt consolidada. Les mateixes preguntes a adolescents sobre problemes matemàtics, com els passatemps dels diaris però amb més exigència lògica.

Més que buscar talent o promoure vocacions per a carreres tècniques, la jornada d’ahir, per als que formen part de la xarxa Cangur, era fer una «festa de les matemàtiques», segons una professora que acompanyava els seus alumnes a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), on van anar 300 dels 22.000 escolars de Catalunya, Andorra i València que participen en la prova (a 4 euros la inscripció), que promou la Societat Catalana de Matemàtiques.

¿Com són aquests nois? Com tots, només que lesmatesels exciten, no tenen prejudicis tòpics. Tenien 75 minuts per respondre a un qüestionari comú, amb grau de dificultat per a cada edat.

Notícies relacionades

A l’IEC, tres alumnes que van necessitar menys temps per contestar, cosa que no indica –la matemàtica contempla sempre més factors– que fossin els millors, ho van explicar.Ossama Armas (IES Milà i Fontanals), de pares marroquins i a qui li agrada jugar amb l’equívoc del seu nom, assenyala: «Les matemàtiques són importants per al futur. Vull ser enginyer mecànic».Sargon Sarkhoshev (Flos i Calcat), pel seu origen armeni, no donava importància a la prova: «Aquí, el nivell d’exigència en matemàtiques és més baix». Per circumstàncies familiars, ara només aspira a ser cuiner.Anna Gisbert (Domènech i Montaner), que repeteix prova perquè el 2009 li va anar molt bé, raona: «Hi ha preguntes rebuscades. Però des de petita m’agraden les equacions. No importa tant qui sigui el profe. Vull ser química».

Mireia López, professora del Milà i Fontanals i membre de la comissió Cangur (els que van redactar les proves fa uns mesos a Minsk), exigeix acabar amb el tòpic: «Avui demostrem que les matemàtiques uneixen a tot el món». Contra el mite de la ciència avorrida i difícil, explica que en qualsevol comissió de millora d’una activitat «sempre hi haurà un matemàtic. El nostre fort és participar». O sigui, els matemàtics no són quatre gats aïllats. (Encara que la resposta a la pregunta del principi és: 4 gats).