renovació integral d'un edifici històric
El centenari Hotel España del Raval tanca per ressorgir amb 4 estrelles
L'establiment va ser reformat fa un segle per Domènech i Montaner

Imatge virtual del nou pati interior, segons el projecte. /
si d’alguna cosa va ben servida Barcelona és d’hotels. Va acabar el 2008 amb gairebé 300 i aquest any no ha deixat d’incorporar noves propostes. No obstant, molt pocs tenen la tradició del cèlebre Hotel España, construït el 1859, reformat a principis del segle XX per Lluís Domènech i Montaner i exemple viu del modernisme en ple cor del Raval durant més d’un segle. El temps, no obstant, no perdona, i al centenari edifici li ha arribat l’hora del lífting total després d’una lenta i contínua degradació que, gràcies a la seva cèntrica ubicació, no havia fet estralls en l’ocupació habitual.
L’Hotel España, de dues estrelles, tancarà el pròxim dia 17 i deixarà una mica orfe el carrer de Sant Pau, on ha exercit sense treva de poderós reclam turístic i dinamitzador d’un carrer bàsic del Raval. Estarà en obres aproximadament un any, amb el repte de ressorgir com un flamant establiment de quatre estrelles, on la comoditat i l’interiorisme actuals no siguin incompatibles amb els elements patrimonials protegits. De fet, la rehabilitació del saló de les Sirenes i els esgrafiats de Ramon Casas de la planta baixa ja es va portar a terme el 2007.
PREMIAT / Malgrat aquesta intervenció, la resta de l’edifici s’havia quedat molt antiquat. L’actual director, Víctor Godall, puntualitza que l’única reforma integral que ha viscut l’hotel en tota la seva història data de fa més d’un segle i va ser obra de Domènech i Montaner, que va merèixer el diploma d’honor de l’ajuntament el 1904 per ser l’establiment «més ben decorat segons el concepte artisticornamental». També pot presumir de ser el primer que va incorporar un ascensor a la ciutat, per a satisfacció dels grums de l’època. El vestíbul majestuós contrasta clarament, avui dia, amb les 83 habitacions, que han decaigut amb el pas dels anys.
L’España va passar a ser operat per Hotelcón 96 –que gestiona el Condes de Barcelona del passeig de Gràcia– el 2004, i des d’aleshores s’ha anat forjant la idea d’una rehabilitació total que ara culminarà amb el projecte de l’arquitecte Carlos Bassó i la interiorista Mercè Borrell. Godall destaca que l’hotel viurà un «canvi radical» mantenint la seva
privilegiada arquitectura, i que això pot ser un bon motor per reobrir-lo amb força quan, previsiblement, amaini la crisi que també afecta el sector turístic.
El futur hotel seguirà tenint 83 habitacions, però redistribuïdes i amb més terrasses, a més d’incorporar piscina i altres comoditats. Entre les millores destacaran la gastronomia, ja que s’apostarà per «recuperar l’esperit de les fondes», amb cuina «de mercat, bàsica, econòmica i ben elaborada», sota l’assessorament del xef Martín Berasategui, que també ha liderat altres propostes del grup hoteler. Aquesta es dirà Fonda España.
- Tecnologia «Guanyava 150 K a l’any, ara sobrevisc venent a eBay»: l’enginyer que va perdre la feina per la IA
- Mossos identifica el santvicenti desaparegut com el jove mort atropellat a Viladecavalls fa deu dies
- Baralla a cops de destral i pales a Lloret de Mar
- La factura de l’energia nuclear
- Canvis en l’ordenança de civisme Barcelona deixarà de multar les prostitutes i castigarà més els clients i publicitar sexe de pagament