CONSERVACIÓ DEL PATRIMONI NATURAL

Vuit fonts antigues tornen a brollar al parc de Collserola

Els treballs n'han millorat el proveïment i han arreglat l'entorn i els accessos

La diputació i La Caixa impulsen les obres amb una empresa d'integració

Pere Fàbregas, a Can Castellví, ahir, al costat d’un retrat de la seva joventut a la mateixa font.

Pere Fàbregas, a Can Castellví, ahir, al costat d’un retrat de la seva joventut a la mateixa font. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA

Pere Fàbregas, avui treballador del parc de Collserola, va recordar ahir les seves excursions juvenils a la font de Can Castellví, al barri de Mas Guimbau (Vallvidrera), en companyia del seu pare i el seu germà petit. Fa 40 anys, l'aigua discorria gràcies a l'empenta d'un pou de tracció animal. Com testifiquen diverses fotos de l'època, els visitants hi bevien, s'hi refrescaven els peus i conversaven a l'ombra. No obstant, l'abandonament va arribar a la font, la malesa i les escombraries van avançar i, finalment, l'aigua va deixar de fluir. Així van passar almenys dues dècades. Ahir, Fàbregas va posar a Can Castellví davant d'una font totalment rehabilitada.

Can Fàbregas i set fonts més repartides per tota la serra han renascut l'últim any gràcies als treballs posats en marxa per la Diputació de Barcelona i l'Obra Social de La Caixa. I pròximament es duran a terme obres de millora en cinc més, sempre intentant recuperar l'aspecte que van tenir antigament, com explica l'arquitecte responsable del projecte, Josep Mascaró. En la majoria dels casos es tractava d'antigues fonts que proveïen masies.

Les obres han inclòs un condicionament de l'entorn i els camins d'accés --també s'hi han plantat arbres de ribera-- i, per descomptat, una millora en el proveïment. En el cas de Can Fàbregas, s'ha hagut d'unir la font a la xarxa d'aigua corrent --a la nit es tancarà--, però en les altres 12 fonts es netejaran els pous i les conduccions perquè l'aigua surti com ho feia fa segles. Algunes fonts no eren pròpiament fonts, sinó que l'aigua els arribava des de mines pròximes a través de conduccions que estaven molt deteriorades. Ara s'han arreglat.

Els treballs els ha desenvolupat un grup de sis persones en risc d'exclusió de Can Neteja, una empresa d'integració social.

LA LLISTA COMPLETA

Notícies relacionades

Les altres fonts ja rehabilitades o en rehabilitació han estat les de Canet (Budellera, Vallvidrera), Marc i Can Ferriol (Sant Feliu), Bacallà (Arrabassada), Sert (Sant Medir), Can Llevallol i Mas Guimbau (totes dues a Vallvidrera) i Geroni (Cerdanyola). Pròximament s'hi sumaran la font de la Cabra i la Maduixera (al terme de Barcelona), la Salamandra (Sant Cugat del Vallès) i Can Lloses (Cerdanyola).

Collserola no és precisament un parc que tingui aigua en abundància. En les 8.000 hectàrees hi ha unes 200 fonts --podria arribar-se al miler si es compten petits efluents--, de les quals només un centenar disposen d'aigua durant tot l'any. Per això és vital conservar les que encara funcionen.