ADÉU A UN ANTIC LOCAL DE BALL DE GRÀCIA

La coberta d'amiant dificulta l'enderroc de la sala Cibeles

La presència d'uralita ha obligat a encarregar part dels treballs a especialistes

Al solar s'hi faran pisos socials per a gent gran, un CAP i un aparcament

El solar de la sala Cibeles, amb el que queda de la façana en primer terme, ahir.

El solar de la sala Cibeles, amb el que queda de la façana en primer terme, ahir. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
JORDI SUBIRANA
BARCELONA

La Cibeles ja és història. L'ajuntament ultima l'enderrocament de la popular sala de ball del districte de Gràcia, després d'haver de posar en marxa un pla de seguretat especial per treure la coberta d'amiant de la uralita, un material que es va utilitzar durant dècades en la construcció sense saber-se que era tòxic, i que ha complicat la demolició de la sala. Al solar del carrer de Còrsega s'hi aixecaran equipaments municipals.

Del que va ser un popular espai de la nit de Barcelona no en queda gairebé res. El terreny ja està buit. Des de la vorera del costat mar de Còrsega, a l'altura de Roger de Llúria, són visibles les parets mestres de l'interior que separaven la sala dels edificis adjacents, sobre els quals hi ha pintats dos vells escuts de la Cibeles. L'únic que queda sense enderrocar és una part de la façana principal, encara que d'aquí a pocs dies la piqueta l'haurà destruït completament. L'edifici era de principis del segle XX, però no tenia cap valor patrimonial.

A L'ESPERA DEL PERMÍS

Els treballs es van iniciar al novembre amb la retirada del mobiliari interior, però van estar aturats un mes i mig fins que la Generalitat va donar el permís per treure la uralita amb amiant de la coberta, que ja s'havia detectat amb anterioritat.

Les obres es van reprendre a finals del gener passat. Al tractar-se d'un producte tòxic --únicament si es trenca el material --, el desmuntatge el va haver de fer una empresa especialitzada i els tècnics van haver de treballar amb escafandres, cosa que dies enrere va cridar l'atenció dels veïns de la zona. La coberta s'ha acabat de desmuntar aquesta setmana després de treure les enormes barres de ferro que l'aguantaven.

La Cibeles era propietat de l'empresari Pau Solé, que també és propietària de La Paloma. La sala va ser tancada per sorolls el 2005. Per re-

obrir era necessari portar a terme una important reforma, encara que finalment l'empresari barceloní va accedir a vendre la sala a l'ajuntament per 7,2 milions d'euros.

El consistori preveu aixecar al solar 40 pisos d'ús vitalici --cinc plantes amb vuit vivendes cada una-- per a gent gran, que tot just tindran una superfície de 40 metres quadrats. Disposaran d'un saló menjador, una cuina, una habitació i un lavabo adaptat i serveis d'atenció personal i professional.

El projecte inclou un aparcament amb unes 60 places que gestionarà l'ajuntament en règim de concessió a 50 anys i un centre d'atenció primària (CAP) al qual es traslladaran una part de les consultes del CAP de Sant Antoni Maria Claret, molt massificat. Entre altres serveis oferirà medicina familiar, infermeria i suport especialitzat.

Notícies relacionades

Diverses fonts municipals van

negar que la construcció dels equipaments pateixi un retard per l'amiant. Exe Arquitectura està redactant el projecte i les obres començaran d'aquí a un any, com estava previst. L'edifici estarà acabat a finals del 2011.