INICIATIVA PER REDUIR LA IMPLICACIÓ DE JOVES EN ACTES DELICTIUS

Un policia local vetllarà pels instituts d'Esplugues

L'agent tutor s'integrarà als centres per aturar conductes perilloses

Les víctimes podran contactar amb el funcionari mitjançant el mòbil o internet

2
Es llegeix en minuts
XAVIER ADELL
ESPLUGUES DE LLOBREGAT

Els agents de la policia no només són al carrer perseguint els dolents, siguin infractors de trànsit o presumptes delinqüents. Hi ha vegades que es dediquen a tasques més agraïdes, molt més pròximes. Aquest és el cas de la nova figura policial que està a punt d'implantar-se a Esplugues de Llobregat: l'agent tutor, un funcionari que vetllarà pel bon funcionament dels instituts de la ciutat i treballarà per reduir la conflictivitat i la violència en aquests centres.

El paper del policia tutor serà per sobre de tot preventiu i amb una doble missió ben clara: reduir la implicació de joves en fets delictius i actuar allà on comencen les males accions: les escoles. La seva implantació no és casual. Segons el Síndic de Greuges, un 5% dels alumnes de secundària catalans han estat víctimes debullying. A més a més, l'entorn dels instituts és un lloc on molts joves s'inicien en les drogues i on es trafica.

L'agent tutor --que anirà uniformat-- s'integrarà com una peça més en el teixit educatiu dels quatre instituts públics i un de concertat, en una primera fase. Visitarà amb regularitat els centres i contactarà amb alumnes, pares i professors, amb els quals "analitzarà l'estat de la seguretat del centre, organitzarà programes de prevenció de la violència i ajudarà a trobar solucions a qüestions de convivència que puguin dificultar el desenvolupament de l'activitat educativa", expliquen al consistori.

CONFIDENCIALITAT Per garantir la confidencialitat i protegir les possibles víctimes, tant els alumnes com els professors podran dirigir-se a l'agent tutor mitjançant una bústia que s'instal.larà als centres o remetent a un correu electrònic a agentutor@esplugues.cat. "A vegades costa dirigir-se directament a un policia", reconeix l'ajuntament .

L'agent tutor també estarà localitzable a través d'un bàner a la pàgina web municipal (i a la de les escoles que ho sol.licitin) o mitjançant missatges SMS. Quan l'agent rebi l'avís, "es posarà en contacte amb el remitent per conèixer els detalls del seu problema i ajudar-lo a buscar la solució més adequada", asseguren fonts municipals.

Notícies relacionades

El policia tutor treballarà generalment dins dels instituts però també analitzarà i recollirà informació sobre els incidents que es produeixin fora del recinte escolar en què estiguin implicats els alumnes. L'agent estarà recolzat per un equip de professionals dels departaments municipals de Serveis Socials, Joventut i Educació.

La tasca del funcionari tutor anirà més enllà del dia a dia, ja que "haurà d'estar alerta per detectar i avançar-se a les noves tipologies de conducta o els nous hàbits de risc", indica el portaveu.