DANYS EN UN MONUMENT DE SARRIÀ-SANT GERVASI

La torre de Bellesguard se salvarà amb fons públics

L'ajuntament i la Generalitat aportaran 400.000 euros per als treballs urgents

2
Es llegeix en minuts
DAVID PLACER
BARCELONA

L'Ajuntament de Barcelona i la Conselleria de Cultura han ofert a la família propietària de la torre de Bellesguard, construïda per Antoni Gaudí fa 100 anys, una subvenció de 400.000 euros per pagar les reparacions d'emergència que necessita l'immoble. La creu de la casa, que amenaçava de desplomar-se, ja va ser retirada el 21 de maig en una complicada operació i serà reparada quan el consistori, la Generalitat i la família propietària firmin un acord econòmic.

Les administracions s'han mostrat disposades a pagar el 66,6% de la factura, de manera que la família abonaria una tercera part del total. Els càlculs dels tècnics de l'ajuntament i de la Generalitat calculen un cost total d'uns 600.000 euros i ja han començat els tràmits administratius per fer efectives les subvencions d'emergència.

Els detalls del conveni per a la recuperació del monument, redactat per la Regidoria d'Urbanisme, han estat estudiats per l'Institut del Paisatge Urbà i per la Generalitat. La família haurà d'analitzar ara les condicions del document, però s'espera que firmi un acord aviat, i després d'això començarà la reparació.

ENCARA SENSE REPARAR A

l'espera que es materialitzi l'ajuda, la creu de la torre continua ben resguardada, embolicada i protegida als jardins de la casa, que està ubicada al carrer de Bellesguard, a Sarrià, a prop de la Ronda de Dalt. Els tècnics de l'ajuntament i de la Generalitat han analitzat els danys que té l'estructura, però no ordenaran cap reparació fins que no es concreti l'acord.

Les condicions proposades per les administracions suposen una millora per a les expectatives dels propietaris. Després de l'aparició de les esquerdes a l'immoble i la perillosa inclinació de la creu, el consistori va suggerir que els treballs havien de ser assumits a parts iguals entre el municipi i els amos. Però els recursos promesos ara per Cultura alleujaran la càrrega econòmica dels propietaris, que ja havien costejat reparacions anteriors, l'última fa 25 anys i també al pinacle.

CAUSES INCERTES

Notícies relacionades

Les causes del sobtat deteriorament de l'edifici i l'augment de les esquerdes en pocs dies són encara incertes. L'ajuntament estudia si les explosions per a la construcció de la gran canonada d'aigua que connectarà les xarxes del Ter i del Llobregat, coordinades per la Conselleria de Medi Ambient a la muntanya de Collserola, han pogut ocasionar els desperfectes. Els veïns també s'han queixat de l'aparició de fissures als immobles que hi ha a la vora, però l'empresa Aïgues Ter-Llobregat nega tenir responsabilitat en aquests perjudicis.

Els arquitectes de la propietat asseguren que, sigui quina sigui la causa dels danys, els materials tenen més de 100 anys i comencen a mostrar signes de desgast.