FUTUR EQUIPAMENT CULTURAL A LA CIUTAT

40 milions per fer la Biblioteca Provincial de BCN

Es faran més estudis arqueològics i les obres no començaran fins a l'any 2010

El centre, ubicat en un solar ampliat, tindrà 18.000 metres quadrats de sostre

2
Es llegeix en minuts
ALBERT OLLÉS
BARCELONA

Com ja és tradicional, les decisions de Madrid sobre el futur de Barcelona arriben per sorpresa. I més si es tracta del polèmic projecte de la Biblioteca Provincial, denominada ara Biblioteca Central Urbana, acordat en el ja llunyà 1997 entre el Govern central, la Generalitat i l'ajuntament, però encara en fase de planificació. Després de tanta espera ahir es va conèixer sense avís previ, i d'una tacada, que les obres costaran 40 milions d'euros, que l'edifici --amb un solar que ha estat ampliat-- tindrà 18.000 metres quadrats de sostre i que les obres no començaran fins a la primavera del 2010.

Tots aquests acords es van prendre en una reunió celebrada al Palau de la Virreina, seu de l'Institut Municipal de Cultura, entre representants de les tres administracions. En el transcurs d'aquesta reunió es va constituir la comissió de seguiment dels treballs, que estarà presidida pel director general del Llibre, Arxius i Biblioteques del Ministeri de Cultura, Rogelio Blanco.

La comissió es va estrenar sense estar-se de res i va acordar també acceptar la modificació del solar entre l'estació de França i el passeig de la Circumval.lació on s'alçarà la biblioteca. Aquest espai ha estat ampliat, tal com va acordar el consistori amb Foment el 21 de març, al passar per sota una galeria de serveis de Renfe que el gestor ferroviari Adif no va voler traslladar.

Segons fonts municipals, el nou solar permetrà la construcció d'una façana oberta a l'avinguda del Marquès de l'Argentera i una disposició que millora la "flexibilitat de l'arquitectura". També van destacar que el canvi forçat suposa un avanç "molt notable de l'accessibilitat i la visibilitat". Foment cedirà a l'ajuntament el sòl per completar la parcel.la, que el consistori passarà al seu torn a Cultura, i assumirà la construcció i explotació d'un pàrquing amb capacitat per a 200 places al costat del nou centre cultural.

EXPLORACIÓ DEL SUBSÒL

Notícies relacionades

També es va acordar que l'ajuntament es farà càrrec de les modificacions del planejament urbà i dels estudis geotècnics i d'exploració arqueològica del subsòl. Aquest punt és especialment sensible, ja que el descobriment inesperat al primer emplaçament decidit, a l'antic mercat del Born, de les restes de la ciutat arrasada per les tropes de Felip V el 1714 va obligar a buscar un altre solar i va suposar el primer retard del projecte.

El delegat municipal de Cultura, Jordi Martí, va mostrar el seu convenciment que no hi haurà més problemes. "Les prospeccions són obligatòries perquè es fan a Ciutat Vella, però és una zona que coneixem bé", va dir. Martí va evidenciar la seva satisfacció pel "gran avanç" experimentat ahir en un tema complex, al reunir tres administracions (Cultura construeix i aporta els 40 milions, la Generalitat gestionarà el centre i l'ajuntament cedeix el sòl). "Aquesta vegada és la bona", va acabar dient.