COMUNICAT D'ADIF

Comença el període de proves a Sants per a l'arribada de l'AVE a Barcelona

2
Es llegeix en minuts
EFE
BARCELONA

L'ens gestor d'infraestructures ferroviàries Adif inicia avui el període de proves en l'àmbit de l'estació de Barcelona-Sants, mitjançant un tren dotat de sistemes de control d'última generació, per a l'arribada de l'AVE a la capital catalana.

Segons un comunicat d'Adif, entitat que depèn del Ministeri de Foment, el tren de proves compta amb sensors a través dels quals es comproven i s'analitzen totes les característiques tècniques de la nova infraestructura.

El període de proves a la terminal barcelonina comença a les zones de la terminal, on els treballs estan més avançats i on ja es disposa de la superestructura (via, sistemes d'electrificació i instal·lacions de seguretat i comunicacions).

Ample ibèric i internacional

"Posteriorment, i una vegada es completin els treballs entre l'Hospitalet i Sants, que actualment es troben en l'última fase d'execució, s'iniciaran els recorreguts de comprovació en aquest tram", assenyala el comunicat.

Aquests treballs suposen acabar el túnel entre l'Hospitalet i Sants, on encara no estan posades les vies, però així ja s'avancen les proves el màxim possible. Els primers tests a Sants els realitza un tren Talgo BT, propietat d'Adif, que és autopropulsat i de rodament desplaçable, fet que li permet circular tant per ample ibèric (1668 mil·límetres) com per ample internacional (1435 mm).

Proves d'homologació

Aquest tren incorpora els últims avenços tecnològics en sistemes informàtics, dispositius de control i sensors, que en la primera fase del període de proves realitzen totes les comprovacions tècniques de la plataforma i de les propietats de la via, com l'alineació, l'anivellament i el perfilat.

Per a això, el tren farà recorreguts per les diferents vies de Sants en l'àmbit de la terminal, per comprovar el funcionament dels diferents elements del sistema. La precisió dels sistemes de control permetrà obtenir amb el màxim detall les característiques de la via per a la seva posterior anàlisi i validació.

Posteriorment, el tren laboratori d'Adif, batejat amb el nom de Séneca, portarà a terme les proves d'homologació i control de sistemes de senyalització, comunicacions i qualitat del GSM-R, auscultacions dinàmiques de via i catenària, simulacions de marxes i mesuraments de consums per a l'optimització energètica, i estudis de velocitat i pressió en túnels.

330 km/h

Notícies relacionades

Una vegada acabat satisfactòriament aquest període de proves, es procedirà a fer els recorreguts amb trens que formaran part de la futura oferta comercial. Adif recorda que des del mes de maig passat fins a la data s'han realitzat més de 36.500 quilòmetres de proves entre Camp de Tarragona i Can Tunis, durant les quals s'ha arribat als 330 quilòmetres per hora.

A més, actualment, els trens comercials de Renfe ja fan recorreguts en proves fins a l'estació del Prat de Llobregat, dins d'aquesta fase prèvia a l'arribada de l'AVE a Barcelona.