INVERSIÓ EN ELS GRANS PROJECTES DE TRANSPORT PÚBLIC

Nou tuneladores acceleraran el 2008 les obres del metro i de l'AVE

Quatre perforadores es destinaran a Ferrocarrils, tres a la línia d'alta velocitat i dues a la L-9

L'impuls a les infraestructures de la Generalitat i Foment quadruplica les tres màquines en servei

2
Es llegeix en minuts
RAMON COMORERA / BARCELONA

La construcció de túnels ferroviaris a la regió de Barcelona, i ara també a Girona, és a les portes de rebre una forta empenta. Un impuls que arriba, no obstant, fora de termini i després d'anys d'endarreriments i ajornaments. L'any que ve es preveu la incorporació als projectes en marxa de fins a nou tuneladores, aquestes enormes màquines que com cucs gegants es mengen el subsòl amb rapidesa i seguretat. Encara que també amb un cost elevat i, en ocasions, amb parades molt llargues si al subsòl hi apareixen sorpreses que haurien d'haver estat detectades pels estudis geològics.

Dues de les nou màquines impulsaran la fins ara lentíssima execució de la L-9 del metro. Tres més iniciaran els principals túnels pendents de l'AVE, dues a Barcelona i una a Girona. I quatre més faran per parelles les prolongacions dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) a Terrassa i Sabadell. Amb les decisions preses durant els últims dies per la Conselleria d'Obres Públiques i el Ministeri de Foment, les tres úniques màquines d'aquest tipus en servei des del 2003 a la L-9 es multiplicaran per quatre.

Passar de 3 a 12 tuneladores suposarà una concentració sense precedents a Catalunya de maquinària pesant i tecnològicament avançada d'excavació de vies subterrànies i un clar indicador de l'accelerada que, per fi, comencen a donar a aquestes infraestructures tant la Generalitat com l'Estat.

Obres Públiques ha encarregat sis d'aquestes moles mecàniques de 100 metres de longitud i 1.100 tones de pes. Dues són per reforçar els treballs a la tan llarga com conflictiva L-9. Una tindrà 12 metres de diàmetre i perforarà la galeria des de la bifurcació de Gornal, a l'Hospitalet, fins al pou de Mandri (Sarrià). L'altra mesurarà 9,5 metres i treballarà entre Mas Blau (El Prat) i la T-Sud de l'aeroport. Les altres quatre màquines seran de 6,5 metres de diàmetre i es destinaran a les obres de creació dels metros de les cocapitals del Vallès Occidental mitjançant la prolongació de les línies dels FGC.

SOTA L'EIXAMPLE

Del ministeri en depenen les tres tuneladores que al llarg del 2008 iniciaran els últims i conflictius trams pendents de l'AVE. El primer serà el túnel Sants-Sagrera de 5,6 quilòmetres a càrrec d'una màquina de 12 metres que foradarà l'Eixample per Provença, Diagonal i Mallorca. El segon correspon al tram que va del nus de la Trinitat a Montcada. Seran 4,7 quilòmetres que s'excavaran amb una màquina d'11,3 metres. Finalment hi ha la galeria de l'alta velocitat que travessarà el centre de Girona, de 2,8 quilòmetres. La seva construcció amb una tuneladora d'11,7 metres es va adjudicar divendres.

Notícies relacionades

La inversió en tots els casos és alta. Les obres de Girona costaran 278 milions, 32 més que la qüestionada galeria que es farà al costat de la Sagrada Família, licitada per 246. Allargar els FGC a Terrassa i Sabadell val uns 300 euros en cada cas, mentre que el cost de la mastodòntica L-9 ja se situa en més de 4.000. La factura específica de les noves tuneladores de la L-9 és de 31 milions la petita i 50 la gran.

Amb la proliferació de màquines es crearà un parc que permetrà la seva compravenda entre constructores. Es retallaran d'aquesta manera els terminis d'execució de futurs projectes pel fet de suprimir els mesos d'espera que ara suposa encarregar i construir cada tuneladora a l'estranger, segons explica Jordi Jubany, cap d'Obres Subterrànies de la conselleria.