NOVETAT

Edicions 62 s'inicia en la fabricació de supervendes

'El Quart Reich. El secret de Montserrat' s'ajusta als codis del gènere comercial

L'obra de Francesc Miralles parteix de la visita del nazi Himmler a l'abadia el 1940

2
Es llegeix en minuts
ROGER PASCUAL / BARCELONA

El Quart Reich. El secret de Montserratés la gran aposta de ficció d'Edicions 62 per a aquest Sant Jordi. La peculiaritat d'aquesta obra, que es va presentar ahir a la Casa del Llibre, és que neix amb vocació de supervendes, amb una receptacuinadaper Francesc Miralles (Barcelona, 1968): s'ha buscat un escenari atractiu, com Montserrat; s'ha tergiversat algun episodi de la història; s'ha trufat la narració de personatges bons que acaben sent malvats i de presumptes malfactors que acaben sent bons; i s'ha esquitxat amb molta acció, cops d'efecte i també una mica d'erotisme.

La idea es va començar a coure mentre el seu inquiet demiürg sopava amb l'escriptora Care Santos. Van intercanviar una aposta: a veure qui era el primer a enfilar-se a la llista dels més venuts en un màxim de dos anys. El peu per començar la novel.la els hi va donar un comentari de Joan Bruna, pare de Sandra Bruna, la seva agent literària: "Ell és un estudiós de Montserrat i em va dir que algú hauria de fer un llibre sobre el misteri que l'envolta".El Quart Reichcoincideix en les llibreries ambLa abadía profanada(Planeta), en què Montserrat Rico també parteix de la visita l'octubre del 1940 de Heinrich Himmler a l'abadia. "Jo li volia donar un altre enfocament, no tan històric sinó amb un ritme debest-seller",diu Miralles.

ARGUMENT EN 15 LÍNIES

L'autor d'Amor en minúsculava escriure un full amb l'argument en 15 línies i una proposta de títol a Sandra Bruna, que se'l va emportar a la fira de Frankfurt, on va entusiasmar els representants d'Edicions 62 i de Martínez Roca (que el traurà al setembre en castellà).

Notícies relacionades

"Volia donar una visió alternativa de la visita de Himmler a Montserrat --assegura Miralles--. Es deia que hi va arribar a la recerca del sant grial. La meva proposta és que no perseguia això sinó que va ser per amagar el secret d'Adolf Hitler amb instruccions perquè es revelés 70 anys després, quan la humanitat estigués preparada". El periodista Leo Vidal és l'encarregat d'intentar revelar aquest misteri, custodiat per una tenebrosa lògia. La història transcorre entre Suïssa, el Japó, Barcelona, Montserrat i un altre emplaçament que és millor no avançar perquè és una de les claus de la trama.

"Sense l'èxit d'El codi Da Vincisegurament no hauria escrit aquest llibre", reconeix l'escriptor, guanyador del premi Columna Jove 2006 perInterrail. Miralles destaca que la clau de l'èxit de Dan Brown va ser "donar a un gènere que ja existia una visió comercial diferent". Això sí, al còctel Da Vinci ha decidit afegir-hi unes dosis picants per realçar el gust de la narració: "No sé si és per un excés de puritanisme però, en els seus llibres, Dan Brown no fa concessions a l'erotisme. Jo, com que sóc un gran fan dels James Bond d'Ian Fleming, no he pogut evitar afegir aquest element a la recepta".

Temes:

Edicions 62