APARICIÓ D'UNA MALALTIA INFECCIOSA

Un professor d'un institut de Vic contrau tuberculosi

Salut investiga un possible brot i activa les mesures previstes per evitar contagis

La conselleria afirma que el més probable és que sorgeixin més casos

1
Es llegeix en minuts
PERE PRATDESABA / VIC

Dilluns es va detectar a l'Institut d'Estudis Secundaris (IES) Vic un cas de tuberculosi, segons informacions facilitades per la Conselleria de Salut. L'afectat, un professor del centre, va ser hospitalitzat de seguida. La conselleria ha activat els protocols de control previstos per prevenir els contagis i porta a terme un estudi epidemiològic per determinar l'abast del brot. La direcció del centre va entregar dimecres una carta als alumnes i el personal explicant-los la situació.

Avui es farà un garbellament, mitjançant la prova de la tuberculina, als 300 alumnes i professors de l'institut i altres persones que hagin pogut estar en contacte amb l'afectat. Les proves aniran a càrrec del Programa de Tuberculosi de la Regió Sanitària Central.

La prova de la tuberculina no determina si les persones han contret la malaltia sinó només si han tingut algun contacte previ amb el bacteri. Aquest contacte es pot haver produït per causes molt diverses, com per exemple una simple vacuna.

Els resultats d'aquesta primera selecció es coneixeran dilluns que ve. Les persones que presentin resultats positius, s'hauran de sotmetre a una radiografia toràcica amb la qual es podrà verificar si s'ha produït el contagi. Tot aquest procés forma part de l'estudi epidemiològic del Departament de Salut i la investigació iniciada i inclou el seguiment posterior dels contagis.

ANTIBIÒTICS

Notícies relacionades

"El més lògic és que n'apareguin altres casos", va apuntar ahir Margarida Arboix, delegada dels serveis territorials de Salut de Barcelona. En cas que fos així, els malalts s'haurien de sotmetre a un tractament a base d'antibiòtics a llarg termini, que pot durar de sis a nou mesos. "El bacteri causant de la tuberculosi és molt resistent. La cura per posar-hi remei és lenta i enutjosa, però si es fa de manera correcta és totalment efectiva", va assegurar Arboix.

La tuberculosi és una malaltia infecciosa que afecta bàsicament l'aparell respiratori, es transmet per via aèria i hi ha d'haver un contacte permanent, no esporàdic. Aquesta malaltia va afectar de forma molt seriosa la població durant els anys de la postguerra i era summament maligna fins que no es va poder tractar amb penicil.lina.

Temes:

Tuberculosi