INFORME DE SALUT

La sida cau el 30% a Barcelona, mentre que avancen la tuberculosi, la sífilis i la gonorrea

2
Es llegeix en minuts
EFE / BARCELONA

Els casos de sida a la ciutat de Barcelona es van reduir un 30% l'any passat, segons les dades de l'informe que aquest matí ha presentat Imma Mayol, presidenta de l'Agència de Salut Pública de la capital catalana. L'estudi també es refereix de l'avanç d'altres malalties com la tuberculosi, la sífilis i la gonorrea.

Mayol ha destacat el fet que Barcelona sigui "la primera o la segona" ciutat del món on es viu més, gràcies al salt fet els últims 10 anys, que ha deixat l'esperança de vida en 77,5 anys per als homes (4 anys més que el 1995) i en 84,3 anys per a les dones (2,5 anys més).

La tinenta d'alcalde ecosocialista ha valorat la reducció de casos de sida, però ha expressat la seva preocupació pel fet que la principal via de contagi segueixen sent les relacions sexuals, factor que també explica l'avanç d'altres malalties de transmissió sexual.

Relaxació de la prevenció sexual

Així, el 2005 es van donar 234 casos de sífilis (191 el 2004) i 226 de gonorrea (126 el 2004), increments importants que reflecteixen "la relaxació" de les mesures de prevenció més bàsiques per part de la població. "S'ha perdut el respecte per les malalties de transmissió sexual", ha dit Mayol.

Una altra de les malalties infeccioses que repunten és la tuberculosi, de la qual el 2005 es van comptabilitzar 479 nous casos, xifra que suposa un augment del 14,7% amb relació a l'any anterior.

Tot i que el col·lectiu més afectat per aquesta malaltia són els immigrants, Mayol ha rebutjat una relació directa entre els dos factors, ja que els estrangers s'encomanen gairebé sempre aquí i no als seus països d'origen.

L'explicació d'una prevalença més alta de la tuberculosi entre els immigrants es troba en el fet que la malaltia perviu en entorns socioeconòmics desfavorables per la deficient higiene, la mala alimentació i l'amuntegament.

Augmenten els lesionats en accident de trànsit

Notícies relacionades

Un altre dada preocupant de l'informe de salut és l'increment en un 3,8% del nombre de lesionats en accidents de trànsit, xifra que es vincula amb els augments d'un 7% de la matriculació de motocicletes i d'un 6% de la circulació d'aquests vehicles, després de la norma que permet des del 2005 conduir motos de fins a 125 centímetres cúbics amb el carnet de cotxe.

El suïcidi, seguit dels accidents de trànsit, la sida i les sobredosis, és la principal causa de mortalitat a la ciutat en les persones de 15 a 44 anys, mentre que, en el tram de 45 a 74 anys, el 25% de les defuncions estan associades al consum de tabac (càncer de pulmó, de mama i la malaltia isquèmica del cor).

Temes:

Tuberculosi