ESPECTACULAR OPERACIÓ POLICIAL A SANT ADRIÀ DE BESÒS

100 mossos ocupen la Mina en una batuda antidroga

Els vuit detinguts, ja en llibertat, són parents del desaparegut 'Tío Manolo'

2
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / SANT ADRIÀ DE BESÒS

Després de nou mesos de complexes investigacions, un centenar d'agents dels Mossos d'Esquadra van irrompre dimecres passat de matinada en vuit pisos del carrer d'Astronàutica del barri de la Mina, de Sant Adrià de Besòs. L'operació va ser espectacular. Tot el barri estava dormint. Vuit persones d'una mateixa família, el denominat clan Alunda, també conegut com el clan delos Manolos, va ser detingut i acusat de tenir el principal punt de venda de droga a petita escala a consumidors de tot el barri. Ahir, un jutge va decretar la llibertat de tots vuit, però amb càrrecs.

El clan Alunda és un dels més coneguts al barri de la Mina. També són coneguts comlos Manolosperquè són família deltío Manolo, un històric home influent del barri de la Mina que va morir l'any 1996, a qui els paios consideraven erròniament com el patriarca del barri. Però, com molt bé explicaven els gitanos: "Cadascú mana a casa seva i no hi ha ningú que mani a la de tots. Això sí, s'escolta i es respecta la gent gran".

No resulta gens fàcil poder investigar un clan familiar dedicat a la venda de droga en un barri com és la Mina, on tothom, fins i tot traficants i policies, es veuen sovint les cares. Detectar --morderen l'argot policial castellà-- un agent de paisà mentre està fent un seguiment resulta molt fàcil. Tot i així, els membres de la unitat d'investigació de la comissaria de Sant Adrià de Besòs van aconseguir reunir prou proves davant un jutge perquè aquest els acabés autoritzant l'entrada simultània a les vuit vivendes.

El desplegament policial va ser espectacular. "Els agents de Sant Adrià van comptar amb el suport de les unitats antiavalots (Brimo) i les de seguretat ciutadana (Arro), a més de gossos especialitzats en la detecció de droga", va explicar ahir l'inspector Xavier Porcuna, cap de la comissaria de Sant Adrià.

Notícies relacionades

Els detinguts amagaven, repartits en uns quants amagatalls de les vivendes, 60.000 euros en metàl.lic, bàscules de precisió per pesar substàncies tòxiques i petites quantitats de droga.

Segons els investigadors, aquesta família controlava una bona part del mercat de venda de droga a petita escala del barri. Són molts els toxicòmans que van diàriament a la Mina a buscar les seves dosis. La venda s'havia traslladat a espais comuns del bloc de pisos, situació que creava inseguretat.