Proximitat

Comerç local: tot el que necessitem, a prop de nosaltres

Els municipis de la província de Barcelona posen de manifest que el comerç de proximitat és un bé públic que cal preservar

Comerç local: tot el que necessitem, a prop de nosaltres
3
Es llegeix en minuts

La Diputació de Barcelona aposta pel comerç de proximitat perquè porta implícits una sèrie de valors rellevants per als nostres municipis: és un element cohesionador, és un espai de socialització i aporta seguretat als nostres carrers i i a les nostres places. El comerç és l’eix central de l’activitat als pobles i a les ciutats on vivim; sense comerç no hi ha vida als carrers i, per això, la ciutadania i els ajuntaments l’hem de considerar un bé públic que cal preservar. No podem oblidar, a més, que és una gran font d’ocupació i una de les activitats principals del desenvolupament econòmic municipal, ja que proporciona ocupació a més de 400.000 persones a tota la província de Barcelona, xifra que representa un 13% del PIB a Espanya i un 22% a Catalunya.

Tanmateix, en els últims anys, hem vist com una sèrie de canvis profunds en l’àmbit econòmic, social i sanitari han incidit especialment en la competitivitat i en la supervivència del comerç local, i des de les administracions més pròximes a la ciutadania resulta imprescindible reivindicar i recolzar aquest sector per garantir-ne la continuïtat.

Cal entendre les noves formes de comprar i els nous hàbits dels consumidors, marcats per la tecnologia i la digitalització. S’han modificat les pautes tradicionals de compra i la manera de relacionar-se entre el consumidor i el comerciant, i la distribució de les mercaderies afecta seriosament els carrers dels nostres pobles i les nostres ciutats.

Des de la Diputació de Barcelona, conscients d’aquests nous hàbits, treballen amb els ajuntaments i amb les principals associacions del teixit comercial de la província per donar suport a un model de comerç pròxim, sostenible, responsable i integrador, sense deixar de banda el valor afegit de la digitalització, imprescindible per a tots els comerciants. Aposten per un comerç sostenible i de proximitat sense renunciar als avantatges que proporciona la tecnologia. Un model de comerç en què el client pot comprar còmodament des de casa si ho prefereix, però fomentant el repartiment més sostenible o l’entrega del producte a la botiga, per evitar així desplaçaments més contaminants i generar menys residus.

El comerç de proximitat són els comerços dels nostres barris i dels nostres pobles, però també ho són els mercats municipals, els mercats setmanals o les fires que s’organitzen regularment i que confereixen una identitat especial a cada municipi.

Els 311 municipis de la província de Barcelona, els 92 mercats municipals, els 265 mercats setmanals i les 379 fires s’han convertit des de fa anys en transmissors de valors cívics per a la ciutadania, com la integració, la responsabilitat, la sostenibilitat i l’alimentació saludable. Les fires i els mercats són autèntics dinamitzadors per a la resta de comerços del seu entorn; són punts de trobada i, també, atractius turístics que cal preservar i acompanyar en aquesta transició determinada pels nous hàbits de consum i de compra.

Quan fem les compres al nostre municipi, estimulem l’economia local, perquè estem comprant als nostres veïns, estem comprant a generacions familiars que fa molts anys que estan darrere del taulell, i estem ajudant a preservar un bé públic com és el comerç de proximitat, que dona vida als carrers de pobles, barris i ciutats.

Comprar al comerç local suposa molts beneficis per a nosaltres i per al nostre entorn pròxim:

  • Comprem qualitat, ja que és producte de quilòmetre zero, collit a prop de casa.

  • Ens aporta salut, ja que ens permet desplaçar-nos a peu i fer activitat física.

  • Rebem un tracte pròxim i experimentat.

  • Provem o toquem el producte abans de comprar-lo, per evitar generar una devolució i la contaminació ambiental derivada.

  • Recolzem l’economia local.

Notícies relacionades

Per tots aquests motius, en aquestes dates que s’aproximen, pensem en el nostre petit comerç, donem vida al nostre comerç veí, al del costat de casa, el que ha sigut present al llarg dels anys i la pervivència del qual depèn, en gran part, de tots nosaltres, la població consumidora

Més informació a www.diba.cat/comerc

Amb el suport de la UE