Maresme

Pares de Vilassar de Mar denunciaran l’ajuntament per una gimcana sexual amb els seus fills

Els participants, alguns d’11 anys, havien de superar competicions com postures del Kamasutra i respondre preguntes sobre drogues

La regidora de Joventut es disculpa per l’«error de comunicació», però assegura que activitats com aquesta s’han fet en altres municipis

Pares de Vilassar de Mar denunciaran l’ajuntament per una gimcana sexual amb els seus fills

Imagen de Instagram

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Proves com posar un preservatiu amb la boca sobre un pal, llepar un plàtan untat amb nata i mel, reproduir postures del Kamasutra... El que sembla la carta de presentació d’una gimcana canalla d’una festa particular o d’un local nocturn, és en realitat la proposta que va organitzar el servei de Joventut de l’Ajuntament de Vilassar de Mar, a càrrec d’ERC, amb l’agreujant que alguns dels participants eren menors d’edat, alguns d’11 i 12 anys. 

L’estupefacció inicial dels pares dels nens que van participar en les proves s’ha transformat en indignació i ja estan elaborant una demanda contra el consistori d’aquesta localitat del Maresme davant la Fiscalia de Menors, segons ha informat ‘La Vanguardia’. Fins i tot es va arribar a preguntar als nois sobre si certes drogues s’injecten o s’inhalen.

Sense consentiment

El consistori ha publicat imatges de la gimcana, que es va celebrar el 22 de juliol, i fins i tot les manté en el seu perfil d’Instagram, en les quals es veuen nenes observant dibuixos de postures sexuals, per exemple, totalment accessibles per al públic en general, un fet que ha indignat les famílies. Una nena apareix en les fotografies sense que els seus progenitors donessin el seu consentiment per a la divulgació, una infracció que contradiu la llei de protecció de dades.

Després de l’enrenou ocasionat, la regidora de Joventut de l’Ajuntament de Vilassar, Montse Gual, ha demanat disculpes per no haver explicat als pares les proves de la gimcana i ha explicat que avaluaran les proves. En roda de premsa, ha remarcat que és «un error» no explicar als pares el contingut perquè decidissin si apuntaven els seus fills a l’activitat i s’ha compromès a millorar en aquest aspecte i ser més transparents.

La regidora ha reiterat que hi va haver un «error de comunicació», si bé ha defensat donar informació als joves i explicar de manera planera les relacions sexuals i afectives. Gual ha dit que en totes les activitats del Juliol Jove de la Regidoria de Joventut es fan enquestes als participants i es valora si han donat resultat respecte al pla de joventut, i ha remarcat que, si no ha funcionat correctament, es valorarà si es canvien o redefineixen.

Educació sexual i afectiva

Malgrat que tenia els permisos, Gual ha admès que ha esborrat la publicació que va fer de la gimcana en xarxes socials, i ha defensat que les proves no només eren per conscienciar sobre educació sexual i afectiva, sinó també sobre el consum de drogues i alcohol. Ha explicat que en la gimcana hi havia proves com maquillar, jugar al trivial sobre els efectes de les drogues i l’alcohol, proves que reproduïen òrgans genitals i fer pedagogia sobre l’ús del preservatiu.

Notícies relacionades

La regidora ha admès que «no esperaven» aquesta polèmica amb la gimcana i ha assegurat que aquesta mena d’activitats també s’han fet en altres municipis, que no són un invent de Vilassar, i ha remarcat que el departament tècnic havia avalat l’activitat basant-se en informació d’altres poblacions. La mare d’una nena que va participar en la gimcana explica a ‘La Vanguardia’ que en una de les proves les noies «s’havien de posar a la paret amb el cul en pompa i darrere s’havia de posar un noi amb un globus a l’entrecuix per fer-lo explotar amb aquesta postura». 

El Síndic de Greuges de Catalunya, amb l’objectiu d’estudiar el tema amb profunditat, ha informat que s’ha obert una actuació d’ofici i s’ha dirigit a l’Ajuntament de Vilassar de Mar. En concret, la institució vol saber quina és la valoració de la situació per part de l’administració municipal des del punt de vista de la protecció de l’interès superior delsinfants i adolescents que van participar en la gimcana. El Síndic també ha preguntat sobre les imatges que es van captar de nens i adolescents mentre portaven a terme la gimcana i sobre la posterior publicació d’aquestes imatges sense el consentiment corresponent dels tutors legals dels nens o dels mateixos adolescents, segons el cas.