Política d’ajuts

Barcelona deixa de bonificar l’IBI per pagar ajuts per la crisi de la Covid

  • L’Ajuntament ja no redueix l’impost a famílies monoparentals perquè «la situació d’emergència exigeix redistribuir els efectes materials»

  • El consistori recorda als perceptors que ha hagut de crear un «pla de xoc social» davant l’allau de peticions d’ajuda per la pandèmia

Barcelona deixa de bonificar l’IBI per pagar ajuts per la crisi de la Covid
4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

O subvencionar l’IBI a famílies monoparentals o pagar més bosses de menjar a persones sense recursos. L’Ajuntament de Barcelona ha contraposat el 2020 una opció i l’altra i ha escollit la segona, basant-se en el fet que «la situació d’excepcionalitat i emergència sanitària provocada pel coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19) i l’impacte dels seus efectes en el municipi de Barcelona incideix directament en la prestació de serveis i l’activitat municipal». 

Així ho explica l’àrea de Serveis Socials en cartes i correus electrònics que, al llarg dels dos últims mesos, han estat rebent mares separades, pares amb tutela, viudes i viudos. Tots els receptors tenen en comú no disposar d’ingressos alts i, davant la falta de notícies aquest any sobre la seva bonificació, haver reclamat el perdó per a una porció del seu Impost de Béns Immobles; o sigui, que l’Ajuntament els subvencioni, com altres anys, part del pagament anual de l’IBI.

La prestació està dissenyada originàriament per ajudar mares sense parella, tot i que no només se’n beneficien les famílies monoparentals, també algunes de molt nombroses amb problemes econòmics. En total, segons fonts municipals, són un miler de receptors anuals de l’ajuda, que sol representar 250 euros d’estalvi mitjà per família i any.

Però no el 2020. Aquest exercici tributari ha acabat sense que les famílies que l’han sol·licitat a l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) hagin obtingut l’ajuda. Aquests recursos s’han destinat a targetes moneder, subvencions a associacions d’ajuda veïnal i paquets de menjar per a persones amb greus carències a causa de la pandèmia i la seva crisi associada.

L’Ajuntament diu en els seus missatges: «Li comuniquem que aquest any no es farà la convocatòria per a la bonificació i subvenció per a famílies monoparentals i viudos/es de l’IBI i que s’està treballant ja per poder fer la convocatòria de l’any vinent, en funció de les disponibilitats pressupostàries i de l’evolució de la pandèmia».

Tot això perquè «la situació d’emergència exigeix una redistribució dels efectes materials i personals de l’Ajuntament de Barcelona per dirigir més recursos a les accions que directament han d’incidir en la protecció de la salut i la seguretat».

Vulnerabilitat

VulnerabilitatEn la resposta a mares separades amb fills a càrrec (el perfil majoritari de perceptors d’aquests ajuts), l’Ajuntament que presideix Ada Colau recorda que «des de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI i l’IMSS s’han posat en marxa diverses accions per pal·liar la situació de vulnerabilitat de les persones i famílies amb rendes més baixes per tal d’atendre les seves necessitats bàsiques, malmeses per la crisi sanitària de la Covid-19»

Així, segons el missatge, l’IMSS està repartint 17.000 targetes moneder Barcelona Solidària nominals en els centres de serveis socials perquè els seus perceptors puguin comprar roba, menjar o material escolar. I, per l’emergència, el consistori ha editat 12.065 targetes més.

A més, es recolza amb prop de 600.000 euros 57 «entitats socials de barri i xarxes de recolzament veïnal de tota la ciutat que han mantingut en funcionament dispositius extraordinaris d’alimentació durant la pandèmia».

En la seva explicació de la negativa a subvencionar l’IBI, l’Ajuntament argumenta també amb un 88% d’augment en l’entrega de menjars a persones necessitades, així com la dotació amb 35 milions d’euros al Pla de Xoc Social municipal, dels quals 18 cobreixen necessitats bàsiques «de les persones i famílies de la ciutat de Barcelona en situació de vulnerabilitat a causa de la crisi sanitària».

Bonificacions

BonificacionsAbans de la crisi de la Covid, Antoni Fernández, gerent de l’Institut Municipal d’Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, obria un termini d’entre l’1 d’abril i el 31 de maig per a les famílies monoparentals necessitades. L’última vegada va ser el 2019. El consistori bonificava amb fins a un 90% l’IBI a aquestes famílies si, a més, tenien un o més membres discapacitats i la seva casa no té un valor cadastral superior als 72.600 euros. Aquesta casuística, segons fonts del col·lectiu afectat, «és molt comuna» entre el miler de famílies que van disfrutar de la bonificació l’any passat.

Per al tram següent, famílies d’aquest tipus amb cases de fins a 121.000 euros, la bonificació era del 50%; per al tram mitjà, famílies monoparentals sense agreujants de vulnerabilitat i amb cases d’entre 121.000 i 242.000 euros de valor cadastral, la bonificació era del 20%.

Fonts de l’Ajuntament de Barcelona neguen que s’hagi substituït una ajuda per una altra. Admeten que «atesa la irrupció de la pandèmia, aquest any no s’ha pogut fer una convocatòria específica de subvencions i ajuts a l’IBI», però això «no vol dir que s’hagi desatès cap circumstància, perquè, de fet, a la convocatòria general s’han augmentat en 35 milions d’euros els ajuts als col·lectius i famílies vulnerables.»

Notícies relacionades

Recorden aquestes fonts que la cancel·lació de la bonificació de l’IBI ha tingut també relació «amb urgències vinculades a la gestió de la pandèmia». El consistori redirigeix a Serveis Socials els qui no puguin pagar: «Si alguna família no pot fer front al pagament de l’IBI per una situació d’emergència o vulnerabilitat econòmica, o aquest pagament posa en perill la cobertura de necessitats bàsiques, la xarxa de Centres de Serveis Socials és a la seva disposició per rebre informació i les possibilitats al seu abast», diu un portaveu.

Després d’aquesta elecció de l’Ajuntament –que el consistori recorda que no és definitiva–, a les mares o pares que crien fills sols i tenen pocs recursos els queda només una prestació econòmica directa municipal a Barcelona: l’ajuda per al transport públic.

Temes:

Crisi Ada Colau