L'ESTRATÈGIA DE MOBILITAT

L'àrea metropolitana tancarà l'any amb rècord d'usuaris de transport públic

Rodalies, Ferrocarrils i el tramvia de Barcelona experimenten increments de l'1,5%, 2,6% i 5,7% des de començament d'any

lpedragosa34135745 bus160920180826

lpedragosa34135745 bus160920180826 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

La xarxa d'autobusos i de metro de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va registrar 610 milions d'usuaris entre els mesos de gener i novembre d'aquest any, cosa que representa un augment del volum de passatgers de l'1,4% en relació amb el mateix període del 2015. La tendència és similar per als serveis de Rodalies, Ferrocarrils de la Generalitat i del Trambaix i Trambesòs, amb increments de l'1,5%, 2,6% i 5,7%, respectivament.

Les projeccions de l'ens supramunicipal reflecteixen una xifra "superior als 660 milions de viatgers", segons explica el vicepresident de Transport i Mobilitat, Antoni Poveda. Si es manté al desembre la tendència reflectida des de començament d'any, es registraria una pujada de l'1,5% en el conjunt de l'exercici i un nou rècord en matèria de mobilitat en transport públic de Barcelona i el seu entorn metropolità.

Poveda ha destacat la incorporació fins al novembre de 8,2 milions de nous viatgers a la xarxa de metro i de bus (incloent-hi els de gestió directa i els cedits a tercers) respecte al 2015, una xifra que reforça l'estratègia de l'entitat de canviar els hàbits de la ciutadania per reduir l'actual 21% de desplaçament en transport privat i involucrar-la en la lluita contra la contaminació atmosfèrica.     

ATURADES

La xarxa de suburbà ha experimentat un descens de viatgers del 1%, al baixar fins a fins a 349,8 milions de viatges. Una dinàmica que l'AMB atribueix a les "diferents aturades i vagues" portades a terme pels empleats de la xarxa. El descens es produeix, a més, en un any en què s'han inaugurat les 15 estacions compreses en el tram entre l'aeroport i la Zona Universitària de la L-9. 

Pel que fa a la xarxa d'autobusos regulars dels Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), la tendència és oposada, al registrar una pujada de més de 8 milions de viatgers, que arriba als 166,8 milions d'usuaris, un 4,8% més respecte al període gener-novembre de l'any precedent.

La xifra, no obstant, està lluny dels més de 200 milions que es registaven a principi de segle. En el còmput global de bus s'han de comptabilitzar les tres noves línies d'autobús i les quatre que van deixar d'estar operatives en un nou pas en la implementació de la nova xarxa ortogonal.

Notícies relacionades

Els serveis tarifaris integrats (xarxa de metro i autobús de TMB) han experimentat un augment del 0,9%, davant la pujada del 3,6% del Bus Turístic i el Tramvia Blau (no integrats), que superen els 193.000 nous viatgers.

Pel que fa als serveis de busos de gestió indirecta (els operats per empreses privades) han arribat als 79,7 milions de passatgers entre gener i novembre del 2016, una pujada de 3,4 milions de nous passatgers, un 4,5% més.