MÉS CONSCIENCIACIÓ DEL 21 AL 29 DE NOVEMBRE

Fer més amb menys

La desmaterialització protagonitza la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Fira i demostracions. Imatge de l’anterior edició de la R-Festa, el 2013.

Fira i demostracions. Imatge de l’anterior edició de la R-Festa, el 2013. / AMB

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES

Accions impensables fa només uns anys com compartir cotxe, utilitzar bicicletes públiques, llogar rentadores i comprar llibres digitals estan a l'ordre del dia, cada vegada més esteses. Aquests nous hàbits suposen un estalvi per a la butxaca del ciutadà, però sobretot una optimització dels recursos i una reducció de la producció de residus.

La idea de desmaterialitzar l'economia -com a forma de vida més ecofriendly  o sostenible- és una de les protagonistes de la setena edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que comença avui als 36 municipis metropolitans. «La prevenció ha de ser el pas previ al reciclatge i a la reutilització. La primera idea per ser sostenibles és comprar només allò que necessitem, i abans de comprar hauríem de tenir en compte el lloguer o el préstec», explica Albert Torras, cap de la Secció de Prevenció de Residus de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). «Comprar un trepant per penjar un quadro no és sostenible. Segurament algú te'l pot deixar per fer un forat», posa com a exemple Torras.

TALLERS OBERTS

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), responsable entre altres coses del tractament i la gestió dels residus urbans generats als seus 36 municipis, promourà la reducció dels residus a través de nombroses activitats, programades fins diumenge que ve, dia 29 de novembre.

El leitmotiv d'aquesta agenda coordinada per l'AMB [vegeu-ho a la pàgina següent] és fer més amb menys. Així, durant aquesta setmana de conscienciació ecològica s'organitzaran una trentena de tallers: de cuina per evitar el malbaratament d'aliments, de sabons artesanals amb oli reciclat i d'adorns nadalencs amb materials reciclats, entre altres. «Com menys coses portem als contenidors, millor. Moltes coses es poden reutilitzar o reciclar a casa», explica Torras, que observa una tendència positiva. «Ara generem uns 1,16 quilos de residus per persona i dia, mentre que el 2008 en generàvem 1,43. Aquesta reducció obeeix a una conscienciació més gran, gràcies a les campanyes de sensibilització realitzades per l'AMB, però també hi ha ajudat la crisi econòmica», puntualitza el cap de la Secció de Prevenció de Residus de l'ens metropolità.

AL COR DE BCN

Demà, diumenge, entre les 10.30 i les 15.30 hores, tindrà lloc al passeig de Sant Joan (Barcelona) la batejada com a R-Festa, una gran festa de la prevenció de residus organitzada per l'AMB i amb el presentador del programa Ja t'ho faràsde TV-3, Rafael Vives, com a mestre de cerimònies.

La R-Festa inclou, a més a més d'activitats per a tota la família, una fira d'oficis de reparació i botigues de segona mà. La llibreria Consumició Obligatòria (Diluvi, 7; Barcelona) hi participa amb una mostra del seu catàleg, tot a 2 euros. «El missatge és clar: el cicle dels objectes no acaba quan es paguen. Es poden reutilitzar i allargar així la seva vida», explica Adrià Rodríguez, copropietari d'aquesta llibreria, oberta fa dos anys.

Notícies relacionades

Espai Bici (Bruc, 63; Barcelona), una botiga especialitzada en mobilitat urbana, oferirà una demostració de recuperació de bicicletes clàssiques a la seva carpa. «Portarem unes quantes bicis i les posarem a punt, com si fossin noves», explica Miquel Santalices, copropietari d'Espai Bici.

A més de la mostra, la R-Festa inclourà dos mercats de segona mà convocats per Flea Market i Onthegarage, i un espai dedicat a altres iniciatives com bancs del temps i oenagés. H